Günümüzde aileleri çeşitli açılardan desteklemeyi amaçlayan ve ailenin ihtiyaç duyduğu desteğe bağlı olarak çeşitlenen çok sayıda çalışma yaklaşımı mevcuttur. Bunların başlıcaları şunlardır:
Aile Terapisi / Aile Danışmanlığı
Aile terapisi, aile üyelerinin birbirleriyle karşılıklı etkileşim örüntülerini keşfederek aile içerisindeki sorunlu ilişkileri anlamayı hedefleyen ve ailenin fonksiyonel kaynaklarını kullanarak ailenin problem çözme yeteneğini geliştirmeyi amaçlayan bir süreçtir. Aile terapisi, yapısı itibarıyla daha ziyade sorun odaklıdır ve ailelerin sorun ortaya çıktıktan sonra başvurdukları bir sistemdir.
Aile Okuryazarlığı
Bu yaklaşım “Ebeveynler çocuklarının ilk öğretmenleridir.” kabulüne dayanır. Ebeveynlerin çocuklarına eğitim yaşantıları boyunca devam eden bir destek sunabilecek yeterlilikleri kazanmaları hedeflenir. Ebeveynlere bu hedefe yönelik olarak çeşitli eğitimler verilir.
Ebeveyn Eğitimleri
Bu yaklaşımda anne babaların kendi yaşamlarına hazırlanmalarında çocuklarına rehberlik edebilmeleri için ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerileri onlara kazandırmak hedeflenir. Bu amaçla anne ve babalara etkili ebeveynlik yeterlilikleri kazandırılmaya, yaşam döngüsü boyunca değişen ebeveyn rollerine uyum geliştirmelerini sağlayıcı bilgi ve beceriler aktarılmaya çalışılır.
Ebeveynlik Yetkinleştirme Yaklaşımları
Duygusal veya davranışsal problemler sergileyen çocuklara sahip ebeveynlerin, çocuklarına yönelik yaklaşımlarını geliştirmeyi içeren eğitimlerdir.
Evlilik Eğitimleri
Karı koca arasındaki ilişkiyi desteklemek gerektiği düşüncesiyle oluşturulmuş programlardır. Bu programlarda amaç, sorunlar başlamadan önce çiftlere yardımcı olmaktır. Evlilik ilişkilerini geliştirmeye yönelik programlarda üzerinde en çok çalışılan konular, iletişimi geliştirme, karşılıklı etkileşim kalıpları (pattern) ve ilişki kalitesini arttırmadır.
Sorun Odaklı Eğitim Yaklaşımları
Aile içerisindeki problemli bireyin (alkol ve madde bağımlısı, psikolojik rahatsızlığı olan, Alzheimer hastalığı olan vb.) yakınlarının, ona destek sağlayabilmeleri amacıyla hazırlanmış bir içeriğe göre eğitilmeleridir.
Aile Eğitimi
Doğrudan aile üyelerini hedef alan, aileyi ve aile yaşantısını doğrudan ilgilendiren konulardaki eğitimlerle ilgilenir. Aile eğitiminde katılımcılar herhangi bir yetişkin olarak değil, bir ailenin üyesi olarak ve ailedeki rolleri itibarıyla eğitimin konusu olurlar. AEP de bir aile eğitimi programıdır. Bu sebeple aile eğitimi yaklaşımı aşağıda ayrıntılarıyla ele alınmaktadır.