Aile Eğitimlerinin Kapsamı nedir?

2 mins read

Aile eğitimleri genelde, bireyin ve ailesinin yaşantı kalitesini geliştirmek ve zenginleştirmek konularına odaklanmaktadır. Aile bireylerine, aile eğitimleri yoluyla, problemler ortaya çıkmadan veya kemikleşmeden önce, aile yaşantılarını geliştirici ve problemleri önleyici eğitimler sunmak amaçlanmaktadır. Aile eğitim programları önleyici bilgilendirici modelli yaklaşımlardır.

Aile yaşantısını geliştirmeye odaklanan önleyici bilgilendirici mahiyette bir eğitim çalışmasında göz önünde tutulması gereken temel ilke ve tutumlar eşitlik, aile gücüne odaklanma ve aile değerlerine saygı olarak ifade edilebilir.

Eşitlik

Bir yetişkin eğitimi uygulaması olarak aile eğitiminde eğiticilerle katılımcılar arasında hiyerarşik bir ilişki kurulmaz. Zira yetişkin katılımcılarda gerçek bir öğrenme sürecinin ortaya çıkması, yetişkinin oldukça rahat biçimde eğitim sürecine katılması, deneyimlerini paylaşıp deneyimleri üzerinde düşünmesi ile gerçekleşir. Bu da ancak eğiticinin tutum ve yaklaşımlarına bağlı olarak gerçekleşebilecek bir durumdur.

Eğitimin yapıldığı ortam, eğiticinin katılımcılara karşı konumu, kullandığı dil, kıyafeti vb. birçok unsur eşit bir ilişkinin oluşmasında engelleyici olabilir. Eşitlikçi bir ortam oluşturmak için eğitici şunlara dikkat etmelidir:

  • Katılımcılara yakın ve onlarla aynı yükseklikte bir konumda oturmalıdır.
  • Katılımcılara konuşma fırsatı vermeli ve katılımcıları dikkatle dinlemelidir.
  • Eğitim sürecinde bir kolaylaştırıcı olduğunu söz ve eylemleriyle vurgulamalıdır.
  • Katılımcıların giyim kuşamından çok farklı olmayan kıyafetler giymelidir.

Aile Gücüne Odaklanma

AEP ailenin mevcut potansiyellerini geliştirmeye odaklanan güç temelli bir yaklaşıma sahiptir. Bu yaklaşım sorunlara odaklanma yerine ailelerin güçlü yönlerinin, ortaya çıkabilecek yeni sorunların çözümünde nasıl kullanılacağını bulmayı amaçlar. Bu yaklaşım katılımcıların eğitim içeriğine karşı geliştirebilecekleri direncin kırılmasında da oldukça etkili olmaktadır.

Aile Değerlerine Saygı

Yetişkin eğitimi etiği ve insan hakları açısından eğiticinin katılımcıların aile değerlerine saygılı olması bir zorunluluktur. Ailelerin çeşitli konularda verdikleri tepkiler çoğunlukla gelenek, görenek, din, kültür vb. etkisiyle oluşan aile değerlerinden hareketle gelişmektedir. Eğiticiler katılımcıların farklı değerlerinden kaynaklanan tutumlarına olabildiğince tarafsız yaklaşmalı; eleştirici, küçümseyici tavır ve ifadelerden kaçınmalıdırlar. Bu konuda dikkatsiz davranılması bir insan hakkı ihlali olmasının yanı sıra katılımcının hem eğiticiye hem de eğitim içeriğine tepki duyması sonucunu doğurur.

Rate this post
Haber Oku
Astroloji