Her WordPress kurulumu, önceden yüklenmiş Akismet eklentisi ile birlikte gelir, ancak varsayılan olarak etkin değildir.
Kullanıcılar genellikle bize Akismet’in ne olduğunu ve WordPress’inizde bu eklentiyi gerçekten etkinleştirmeniz gerekip gerekmediğini soruyor.
Bu yazımızda Akismet nedir ve neden hemen kullanmaya başlamanız gerektiğini anlatacağız.
Akismet nedir?
Akismet, WordPress için bir yorum spam filtreleme hizmetidir. Automattic, Akismet’in arkasındaki şirkettir ve WordPress kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından kurulmuştur.
Akismet, blog yorumlarını gözden geçirir ve algoritmalarını kullanarak istenmeyen postaları filtreler. Algoritma, hatalarından ve diğer web siteleri tarafından gerçekleştirilen eylemlerden öğrenir.
Örneğin, birkaç web sitesi benzer görünen içeriği spam olarak bildirmeye başladığında, Akismet gelecekte bu tür içeriği spam olarak tanımlamayı öğrenecektir.
Akismet bugün itibariyle 523 milyardan fazla spam yorum yakaladı ve sayı hala artıyor.
Neden Akismet Kullanmalısınız?
Popüler WordPress web sitelerinde spam yorumların sayısı %85’e kadar çıkabilir. Bu, her 100 yorumdan sadece 15’inin meşru olduğu anlamına gelir.
Bunun yanı sıra, yorum denetimi zaman alan bir iştir. İstenmeyen yorumları manuel olarak filtrelemek için sayısız saat harcamanız gerekir.
Akismet’in size saatler kazandırabileceği yer burasıdır. WordPress eklentisi, beklemede olarak denetleme sıranıza girmeden önce spam yorumları otomatik olarak yakalayacaktır. Bu, enerjinizi gerçek kullanıcılar tarafından yapılan yorumları denetlemeye odaklamanıza olanak tanır .
Bir yorum Akismet tarafından spam olarak işaretlendiğinde, normalde diğer yorumlarda gördüğünüz gibi Bekleyen Moderasyon bildirimini göstermeyecektir. Bunun yerine, onları otomatik olarak spam klasörüne taşıyacaktır .
Şimdi, Akismet’i web sitenizde nasıl yapılandırabileceğinize bakalım.
WordPress’te Akismet Nasıl Kurulur
Yapmanız gereken ilk şey, WordPress için Akismet Spam Koruması eklentisini kurmak ve etkinleştirmektir. Daha fazla ayrıntı için lütfen bir WordPress eklentisinin nasıl kurulacağına ilişkin kılavuzumuza bakın .
Etkinleştirdikten sonra , WordPress kontrol panelinizden Ayarlar » Akismet Anti-Spam’e gidebilirsiniz . Ardından, devam edin ve ‘Akismet hesabınızı oluşturun’ düğmesini tıklayın.
Şimdi tarayıcınızda yeni bir sekme veya pencere açılacak ve Akismet fiyatlandırma sayfasını göreceksiniz. Akismet, ücretsiz ve premium fiyatlandırma planları sunar.
Siteniz ticari amaçlı değilse, örneğin reklam yayınlamıyorsa, Kişisel planı seçebilirsiniz. Aksi takdirde, ticari planlardan birini seçmeniz gerekecektir.
Bu eğitimin iyiliği için Kişisel planı kullanacağız.
Bir sonraki ekranda, bir hesap oluşturmak için e-posta adresinizi, adınızı ve web sitesi URL’nizi girmeniz ve hesabınız için ödemek istediğiniz fiyatı seçmeniz gerekir.
Varsayılan olarak, fiyat yıllık 36 ABD Doları olarak ayarlanacaktır. Ancak, ‘Akismet’in sizin için değeri nedir’ altındaki fiyatlandırma kaydırıcısını yılda 0 ila 120 ABD Doları arasında herhangi bir fiyata taşıyabilirsiniz.
Bunun dışında, sitenizde reklam yayınlamıyorsanız, ürün ve hizmet satmıyorsanız veya bir işletmeyi tanıtmıyorsanız Akismet sizden kutuları işaretlemenizi isteyecektir.
Bunu yaptıktan sonra, ‘Kişisel Abonelikle Devam Et’ düğmesini tıklamanız yeterlidir.
Ardından, kayıt sırasında sağlanan e-posta adresine aldığınız onay kodunu girmeniz gerekir. Kodu girdikten sonra ‘Devam’ butonuna tıklayın.
Akismet kodu doğrulayacak ve ardından kayıt işlemini tamamlamanız için size ek talimatların bulunduğu bir sayfa gösterecektir.
Yapılandırmayı tamamlamak için sitenizin WordPress panosuna geri dönebilir ve Ayarlar » Akismet Anti-Spam sayfasına gidebilirsiniz.
Şimdi devam edin ve ‘Manuel olarak bir API anahtarı girin’ düğmesini tıklayın.
Düğmeye tıkladığınızda, API anahtarını girmeniz gereken yeni bir alan görünecektir. API Anahtarını e-posta gelen kutunuzda bulabilirsiniz.
Anahtarı girdikten sonra, ‘API anahtarıyla bağlan’ düğmesini tıklamanız yeterlidir.
API anahtarı bağlandıktan sonra Akismet, web sitenizi spam yorumlarından korumaya başlayacaktır.
Akismet’teki ayarları da değiştirebilirsiniz. Örneğin, eklenti, her yorum yazarının yanında onaylanan yorumların sayısını görüntülemenize, spam yorumları incelemenize veya bunları otomatik olarak atmanıza ve yorum formlarının altında bir gizlilik bildirimi göstermenize olanak tanır.
Değişiklikleri yaptığınızda, devam edin ve ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesini tıklayın.
Ardından, WordPress kontrol panelinizden Yorumlar’a giderek ve ardından ‘Spam’ sekmesini seçerek spam yorumları inceleyebilirsiniz.
Meşru bir yorumun spam olarak işaretlendiğini düşünüyorsanız, yorumun altındaki ‘Spam Değil’ düğmesini tıklamanız yeterlidir.
Ayrıca yorumları kalıcı olarak silebilir veya spam klasörünü temizlemek için ‘Spam’i Boşalt’ düğmesini tıklayabilirsiniz .