Akromegali nedir? Akromegali belirtileri ve bulguları nelerdir? Akromegali nasıl geçer?
Akromegali nedir? Akromegali belirtileri ve bulguları nelerdir? Akromegali nasıl geçer?

Akromegali nedir? Akromegali belirtileri ve bulguları nelerdir? Akromegali nasıl geçer?

1 min read

Akromegali, hipofiz bezindeki tümörün neden olduğu büyüme hormonu (GH) fazlalığı sonucu ortaya çıkan bir hormonal bozukluktur. Bu durum, uzuvlarda, yüzde, çenede, el ve ayaklarda aşırı büyümeye, kemik ve eklem deformitelerine, organ büyümesine ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Akromegali belirtileri ve bulguları şunları içerebilir:

  • El ve ayaklarda büyüme, yüzde genişleme, çenede büyüme ve diş aralarının açılması.
  • Kaba ve kalın bir cilt yapısı, dişlerde aralıklar, ses kısıklığı, burun büyümesi, horlama ve uyku apnesi gibi solunum problemleri.
  • Baş ağrısı, uyku bozuklukları, yorgunluk, terleme ve cinsel işlev bozuklukları gibi hormonal sorunlar.
  • Kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, eklem ağrısı ve karpal tünel sendromu gibi ek sağlık sorunları.

Akromegali tanısı, GH düzeylerinin ve diğer hormonların ölçülmesi, görüntüleme testleri, biyopsi ve diğer testler yoluyla konulabilir. Tedavi, tümörün çıkarılması ve GH düzeylerinin normalleştirilmesi ile mümkündür.

Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, radyoterapi ve ilaç tedavisi yer alabilir. Cerrahi müdahale, tümörün çıkarılması için yapılan bir ameliyattır. Radyoterapi, GH seviyelerini düşürmek için radyasyon kullanır. İlaç tedavisi, GH düzeylerini düşürmek için ilaç kullanımını içerir.

Akromegali, erken tanı ve tedavi ile kontrol altına alınabilir. Ancak tedavi edilmezse, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen komplikasyonlar gelişebilir. Bu nedenle, belirtileriniz varsa, doktorunuza başvurmanız önemlidir.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Astroloji