Fleming, en iyi penisilin keşfi ile tanınan bir İskoç bakteriyolog ve Nobel Ödülü sahibi oldu.
Alexander Fleming, bir çiftçinin oğlu olan 6 Ağustos 1881’de Ayrshire’da doğdu. 13 yaşında Londra’ya taşındı ve daha sonra doktor olarak eğitim gördü. 1906’da üstünlük sağladı ve Londra Üniversitesi St Mary’s Hastanesi Tıp Fakültesinde aşı terapisinde öncü olan Sir Almroth Wright’ın araştırmasına başladı. Birinci Dünya Savaşı’nda Fleming, Ordu Tıp Birlikleri’nde görev yaptı ve gönderilerde bahsedildi. Savaştan sonra St Mary’s’e döndü.
1928’de influenza üzerinde çalışırken Fleming, küfün stafilokok mikropunu büyütmek için kullanılan bir dizi kültür tabağında yanlışlıkla geliştiğini fark etti. Kalıp, etrafında bakteri içermeyen bir daire yaratmıştı. Fleming daha fazla deney yaptı ve aktif madde penisilin adını verdi. Bununla birlikte, diğer iki bilim adamıydı, Nazi Almanya’sından bir mülteci olan Avustralya Howard Florey ve Ernst Chain, uyuşturucu olarak üretilebilmesi için penisilini daha da geliştirdi. İlk başta penisilin kaynakları çok sınırlıydı, ancak 1940’larda Amerikan ilaç endüstrisi tarafından seri üretiliyordu.
Fleming, bakteriyoloji, immünoloji ve kemoterapi hakkında çok sayıda makale yazdı. 1928’de tıp fakültesi profesörü ve 1948’de Londra Üniversitesi’nde bakteriyoloji profesörü seçildi. 1943’te Kraliyet Cemiyeti üyeliğine seçildi ve 1944’te şövalye edildi. 1945’te Fleming, Florey ve Zincir Nobel Ödülü’nü paylaştı. İlaç. Fleming 11 Mart 1955’te öldü.