Alfred the Great kimdir? Alfred the Great hayatı ve biyografisi!

1 min read

Wessex’in güney Anglo-Sakson krallığının kralı ve Danimarkalılara karşı askeri başarıları kadar sosyal ve eğitim reformları için de İngiliz tarihinin seçkin figürlerinden biri. ‘Büyük’ ​​olarak bilinen tek İngiliz hükümdarı.

Alfred, Batı Saksonların kralı Aethelwulf’in dördüncü veya beşinci oğlu 849’da Wanfordshire’daki Wantage’da doğdu. Babalarının isteklerini takiben oğullar sırayla krallığa geçmeyi başardılar. Ülkenin Danimarka baskınlarından tehdit altında olduğu bir dönemde, bu, tahttan miras alan bir çocuğun liderlikteki ilgili zayıflıklarla miras tutmasını önlemeyi amaçladı. MS 870’de Danimarkalılar, güçleri Alfred’in ağabeyi Kral Aethelred ve Alfred’in komutası olan tek bağımsız Anglo-Sakson krallığına, Wessex’e saldırdı.

MS 871’de Alfred, Berkshire’daki Ashdown Savaşı’nda Danimarkalıları yendi. Ertesi yıl kardeşini kral olarak başardı. Ashdown’daki başarısına rağmen, Danimarkalılar Wessex’i harap etmeye devam etti ve Alfred, düşmanlarına karşı gerilla savaşına devam ettiği Somerset bataklıklarına çekilmek zorunda kaldı. MS 878’de Edington Savaşı’nda Danimarkalıları tekrar yendi. Barış yaptılar ve kralları olan Guthrum, sponsoru Alfred ile vaftiz edildi. MS 886’da Alfred Danimarkalılar ile bir anlaşma imzaladı. İngiltere, kuzey ve doğusu (Thames ve Tees Nehirleri arasında) Danimarka bölgesi olarak ilan edildi – daha sonra ‘Danelaw’ olarak biliniyordu. Alfred böylece Wessex’in sınırlarını aşan Batı Mercia ve Kent bölgelerinin kontrolünü ele geçirdi.

Alfred, yine Danimarkalılar tarafından tehdit edilmediğinden emin olmak için krallığının savunmasını yaptı. Ordusunu yeniden düzenledi ve güney İngiltere’de bir dizi iyi korunmuş yerleşim kurdu. Ayrıca sahili taciz etmeye devam eden Danimarkalı akıncılara karşı bir donanma kurdu.

Yönetici olarak Alfred, adaleti ve düzeni savundu ve bir yasalar ve yeniden düzenlenmiş bir sikkeler oluşturdu. Eğitimin önemine güçlü bir inancı vardı ve otuzlu yaşlarının sonlarında Latince öğrendi. Daha sonra kitapların Latince’den Anglo-Sakson’a çevirisini düzenledi ve kendisi katıldı.

890’larda Alfred’in tüzükleri ve sikkeleri ona ‘İngilizlerin kralı’ olarak atıfta bulunuyordu. MS 899’da öldü ve başkenti Winchester’a gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe