Demokratik bir sistemde gerek parlamento gerekse meclis ve kongre üyelerinin görevi halka hizmet etmektir. Bu üyelerin sağlıklı bir demokrasi için çok mühim bazı görevleri vardır.
Seçilen yasama meclisleri, temsili demokraside müzakere etmek, tartışmak ve yasaları geçirmek için ana ortamdır. Otoriter bir liderin kararlarlarını incelemeden onaylayan sözde parlamentolar değildirler.
Denetleme ve araştırma gücü kapsamında yasama organı üyeleri hükümet yetkililerinin eylem ve kararlarını resmi şekilde soruştururlar ve özellikle yasama organının yürütme organından ayrıldığı başkanlık sisteminde olmak üzere çeşitli bakanlıkların gücünü kontrol ederler.
Yasama organı üyeleri, ulusal bütçeleri ve yürütme organı görevlilerinin mahkemeler ile bakanlıklara yapılan atamalarını onaylayabilir ve acil meselelerle ilgili toplantılar yapabilirler. Bazı demokrasilerde yasama kurulları, yasa koyuculara, bu ulusal sorunların kamusal incelemeleri için ortam sağlar.
Yasama organı üyeleri iktidardaki hükümeti destekleyebilir ya da alternatif politika ve programlar öneren sadık bir muhalefet olarak görev yapabilirler.
Yasama organı üyelerinin görüşlerini olabildiğince etkili bir biçimde ifade etme sorumlulukları vardır. Ancak sadece kendi politik destekçilerinin değil bütün halkın genel refahının yararına anlaşmalara varmak için demokratik hoşgörü, saygı ve uzlaşma etiği içinde çalışmaları gerekir. Her yasama organı üyesi, ülkenin genel refahı ile yerel seçmenlerin ihtiyaçlarını dengelemekle ilgili kararları tek başına almalıdır.
Yasama organı üyeleri genellikle seçmenlerin bireysel şikâyetleri ve sorunlarını dile getirmelerine olanak tanır ve bu kişilerin büyük hükümet bürokrasilerinden yardım almalarını sağlar. Bunu yapmak için genellikle eğitimli bir personel istihdam ederler.
Ulusal yasama organı üyeleri genellikle iki yöntemden biri kullanılarak seçilir. Zaman zaman basit çoğunluk olarak adlandırılan çoğunluk seçimlerinde en çok oyu alan aday seçimleri kazanır. Parlamento seçimlerinde sık sık kullanılan orantılı sistemde seçmenler genellikle kişilere değil partilere ve partinin oy yüzdesine göre seçilmiş temsilcilere oy verir.
Orantılı sistem sıkı şekilde organize olmuş küçük partileri çoğalmaya teşvik eder. Çoğunluk seçimleri, daha esnek iki partili sistemi teşvik eder. Her iki sistemde de temsilciler demokratik yasama meclisinin temel unsurları olan münazara, müzakere, koalisyon kurma ve uzlaşma eylemlerinde bulunur.
Yasama meclisi çoğunlukla iki meclisten oluşur ve yeni yasaların genellikle hem üst hem de alt meclisten geçmesi gerekir.