Andreas Vesalius kimdir? Andreas Vesalius hayatı ve biyografisi!

1 min read

Vesalius Flaman doğumlu bir anatomistti ve insan vücudunun diseksiyonu eski zamanlardan kalma yanılgıları düzeltmeye yardımcı oldu.

Andreas Vesalius 31 Aralık 1514’te Belçika’nın Brüksel kentinde, daha sonra Kutsal Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olarak doğdu. Bir doktor ailesinden geldi ve babası ve dedesi kutsal Roma imparatoruna hizmet etmişti. Vesalius Paris’te tıp okudu, ancak Kutsal Roma İmparatorluğu Fransa’ya savaş ilan ettiğinde derecesini tamamlamadan ayrılmak zorunda kaldı. Daha sonra Louvain Üniversitesi’nde okudu ve doktorasını okumak için Padua’ya taşındı. 1537’de tamamlanması üzerine hemen cerrahi ve anatomi koltuğu önerildi.

Ameliyat ve anatomi daha sonra diğer tıbbın dalları ile karşılaştırıldığında çok az öneme sahipti. Ancak Vesalius, ameliyatın anatomiye dayandırılması gerektiğine inanıyordu. Alışılmadık şekilde, her zaman diseksiyonlar yaptı ve öğrencileri için yaygın olarak kopyalanan referans bir yardım olarak kan ve sinir sistemlerinin anatomik grafiklerini üretti.

Aynı yıl Vesalius, çeşitli hastalıklar için popüler bir tedavi olan kan alma üzerine bir kitapçık yazdı. Vücudun kanın nereden alınması gerektiği konusunda tartışma vardı. Vesalius’un broşürü, kan sistemi bilgisi ile desteklendi ve spekülasyonu test etmek için anatomik diseksiyonun nasıl kullanılabileceğini açıkça gösterdi ve vücudun tıptaki yapısının anlaşılmasının öneminin altını çizdi.

1539’da, bir Paduan hakimi Vesalius’un çalışmasıyla ilgilenmeye başlayınca diseksiyon materyali arzı arttı ve idam suçluların cesetlerini onun için kullanılabilir hale getirdi. Vesalius artık insanların tekrarlanan ve karşılaştırmalı diseksiyonlarını yapabiliyordu. Bu, dini nedenlerle, çoğunlukla maymunlarla hayvanlarla sınırlı olan anatomi standart otoritesi Galen ile belirgin bir tezat oluşturuyordu. Vesalius, Galen’in ve kendi gözlemlerinin farklı olduğunu ve insanların maymunlarla aynı anatomiyi paylaşmadığını fark etti.

1543’te Vesalius ‘De Humani Corporis Fabrica’yı yayınladı. Kitap büyük ölçüde insan diseksiyonuna dayanıyordu ve anatomiyi doğrudan insan diseksiyonlarından alınan gözlemlere dayanan bir özneye dönüştürdü. Vesalius şimdi tıbbi uygulamaya başlamak için anatomik araştırmalardan ayrıldı. Emperyal hizmet geleneğini sürdürerek İmparator V. Charles imparatorluk mahkemesine doktor oldu ve 1555’te Charles’ın oğlu İspanya’nın 2. Philip’i ile hizmet verdi.

1564’te Kutsal Topraklar’a bir gezi için ayrıldı, ancak 15 Ekim 1564’te eve yolculuk sırasında Yunan adası Zakynthos’ta öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe