Annie Besant kimdir? Annie Besant hayatı ve biyografisi!

1 min read

Besant, İngiliz sosyal reformcusu, kadın hakları kampanyacısı ve Hint milliyetçiliğinin destekçisiydi.

Annie Woods 1 Ekim 1847’de Londra’da doğdu. Hiç şüphesiz kısmen babasının beş yaşındayken ölmesi nedeniyle mutsuz bir çocukluğu vardı. Annie’nin annesi, arkadaşı Frederick Marryat’ın kız kardeşi arkadaşı Ellen Marryat’ın kızı için sorumluluk almaya ikna etti ve Ellen, Annie’nin iyi bir eğitim almasını sağladı.

1867’de Annie bir din adamı olan Frank Besant ile evlendi ve iki çocukları oldu. Ancak Annie’nin gittikçe din karşıtı görüşleri, 1873’te yasal bir ayrıma yol açtı. Besant, ‘özgür düşünceyi’ vaaz eden Ulusal Laik Toplum’a ve aynı zamanda söz konusu sosyalist örgüt olan Fabian Cemiyeti’ne üye oldu.

1870’lerde Annie Besant ve Charles Bradlaugh, sendikalar, ulusal eğitim, kadınların oy kullanma hakkı ve doğum kontrolü gibi konularda ileri düzey fikirleri savunan haftalık Ulusal Reformcu’yu düzenledi. Doğum kontrolündeki broşürleri için çift müstehcenlik nedeniyle yargılanmış, ancak daha sonra beraat etmişlerdir.

Besant, daha iyi çalışma koşulları için bir dizi işçi gösterisini destekledi. 1888’de Doğu Londra’daki Bryant and May maç fabrikasında kadın işçilerin grevinin düzenlenmesine yardımcı oldu. Kadınlar açlık ücretlerinden ve fabrikadaki fosfor dumanlarının sağlıkları üzerindeki korkunç etkilerinden şikayetçiydi. Grev sonunda patronlarının çalışma durumlarını önemli ölçüde iyileştirmesine yol açtı.

Sosyal ve politik reform, Besant’ın gençliğinin dinini değiştirmek için her şeyi kucaklayan bir gerçeğe olan açlığını tatmin etmiyor gibi görünüyor. 1875 yılında kurulan ve Hindu karma ve reenkarnasyon fikirlerine dayanan dini bir hareket olan Theosophy ile ilgilenmeye başladı. Teosofi Topluluğunun bir üyesi ve daha sonra lideri olarak Besant, Teosofik inançların dünyaya, özellikle Hindistan’a yayılmasına yardımcı oldu.

Besant ilk olarak 1893’te Hindistan’ı ziyaret etti ve daha sonra oraya yerleşti ve Hindistan milliyetçi hareketine katıldı. 1916’da başkanlığını yaptığı Hint Ev İdaresi Ligi’ni kurdu. Ayrıca Hindistan Ulusal Kongresi’nin önde gelen bir üyesiydi.

1920’lerin sonlarında Besant, protégé ile Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve yeni Mesih ve Buda’nın enkarnasyonu olduğunu iddia ettiği oğlu Jiddu Krishnamurti’yi kabul etti. Krishnamurti bu iddiaları 1929’da reddetti.

Besant, 20 Eylül 1933’te Hindistan’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe