Anthony Eden kimdir? Anthony Eden hayatı ve biyografisi!

1 min read

Eden, 1955 yılında dışişleri bakanı olarak görev yapan ve 1955’te başbakan olan İngiliz Muhafazakâr bir siyasetçiydi.

Anthony Eden, 12 Haziran 1897’de Durham İlçesi’nde bir baronun oğlu olarak doğdu ve Eton ve Oxford’da tipik bir Edwardian üst sınıf eğitimi aldı. Birinci Dünya Savaşı’nda seçkin bir askeri hizmet kaydından sonra, 1923’te Warwick ve Leamington parlamentosu üyesi olarak parlamentoya girdi. 1935’te Neville’de protesto etmek için üç yıl içinde istifa etmesine rağmen 38 yaşında olağanüstü sekreter oldu. Chamberlain’nin Almanya’ya yönelik yatıştırma politikası.

Diğer önde gelen anti-appeaser Winston Churchill ile her zaman garip bir ilişkisi olsa da, ikincisinin Mayıs 1940’taki galasına yükselmesi Eden’i Dışişleri Ofisine geri getirdi. 1940 – 1945’te ve yine 1951 – 1955’te Eden, sadece Churchill’in dışişleri sekreteri değil, aynı zamanda Muhafazakar Parti lideri olarak kabul edilen ve tartışmasız halefiydi. Bununla birlikte, Churchill’in istifa etmeyi reddetmesinde kızardı ve Nisan 1955’te Churchill’i nihayet başardığında, zaten kötü sağlıktan muzdaripti.

Mısır lideri 1956’da Süveyş kanalını millileştirdikten sonra General Abdel Nasser’e karşı askeri güç kullanmak için Fransa ve İsrail ile işbirliği yaparken ciddi bir taktik hata yaptı. Amerika İngiltere’nin eylemini destekleyemediğinde Eden, aşağılayıcı gerçeklerle yüzleşti. İngiltere artık bir dünya gücü değildi ve İngiliz kuvvetlerini geri çekmek zorunda kaldı. Eden Ocak 1957’de istifa ederek ününü terk etti. Prömiyer olarak en büyük başarısızlığının, otuz yılı aşkın süredir dış politika meselesinde başarılı olduğu politika alanına gelmesi ironikti.

Winston Churchill’in yeğeni olan ikinci eşi Clarissa ile sessizce emekli oldu. 1961’de Eden Earl Avon’u kurdu. 14 Ocak 1977’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe