Arthur Harris kimdir? Arthur Harris hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Harris, İkinci Dünya Savaşı’nda RAF Bombacı Komutanlığı’na önderlik ederek ona ‘Bomber Harris’ takma adını kazandırdı. Alman şehirlerinin ‘doygunluk’ veya ‘alan’ bombalama politikasını uygulaması onu oldukça tartışmalı bir figür haline getirdi.

Arthur Travers Harris 13 Nisan 1892’de Cheltenham’da doğdu. Babası Hindistan Devlet Memurluğu’ndaydı. Harris, İngiltere’de yatılı okula gitti ve ardından Güney Afrika’da Rodos’a yerleşti. Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında yerel bir birime katıldı ve sonra İngiltere’ye döndü ve Kraliyet Uçan Kolordusu’na katıldı. Batı Cephesinde bir pilot olarak deneyimleri, siperlerin toplu katliamına tercih edilen hava bombardımanı fikrini şekillendirdi.

1918’de Harris yeni kurulan RAF’da bir filo lideri oldu ve sonraki yirmi yıl boyunca Hindistan ve Orta Doğu’da görev yaptı. Savaşın başlamasıyla İngiltere’ye döndü ve 1942’nin başlarında, Bombacı Komutanlığı’nın başkomutanlığını devraldı ve hava mareşaline terfi etti. O zaman, gündüz baskınlarında ve çılgınca yanlış gece baskınlarında bombardıman uçaklarının ağır kayıpları, RAF tarafından uzun menzilli sıraların askıya alınmasına yol açtı. Harris yeni ve daha verimli bir bombalama stratejisi uygulamaya başladı.

Mayıs 1942’de mevcut maksimum bombardıman uçağı topladı ve ilk ‘bin bombardıman uçağı’ baskısında Alman şehri Köln’ü harap etti. Yeni taktikler öğrenildi ve aynı büyüklükteki sonraki baskınlar başarılı olmasa da, baskın, Bombacı Komutanlığı ve İngiliz halkının moralini artırmaya yardımcı oldu. Başlangıçta Harris’in sadece alan bombalamasının Almanya’nın savaşma iradesini yok edeceği inancına destek vardı, ancak kayıplar, Alman ruhunun kırıldığına dair kanıtlarla birleştiğinde, bu desteği aşındırdı ve Winston Churchill ile çatışmaya getirdi. En tartışmalı baskın, Şubat 1945’te Alman Dresden şehri yok edildi.

Harris astlarından saygı ve mürettebatından muazzam sadakat emretti. Ancak bombalama baskınlarının ahlakı ve gerçekten de etkinliği ile ilgili tartışma, savaşın kapanış aşamalarında zaten başlamıştı ve Harris’in hayal kırıklığına uğraması için, Bombacı Komutanlığı için özel bir kampanya madalyası talebi reddedildi.

1946’da RAF’tan emekli oldu ve Güney Afrika’da başarılı bir iş kariyerine başladı, ancak daha sonra baronet yapıldığı İngiltere’ye döndü. 5 Nisan 1984’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe