Augustus, Roma’nın ilk imparatoruydu. Roma cumhuriyetini etkili bir monarşiyle değiştirdi ve uzun saltanatı boyunca barış ve istikrar getirdi.
Augustus, MÖ 23 Eylül 63’te Roma’da Gaius Octavius’ta doğdu. İ.Ö. 43’te büyük amcası Julius Caesar suikaste uğradı ve vasiyetinde Octavian olarak bilinen Octavius, varisi olarak adlandırıldı. Sezar’ın intikamını almak için savaştı ve MÖ 31’de Actium Savaşı’nda Antony ve Kleopatra’yı yendi. Artık Roma’nın tartışmasız hükümdarıydı.
Sezar’ın örneğini takip etmek ve kendini diktatör yapmak yerine, M.Ö. 27’de Octavian, yaşamı elinde tutan bir imparatorun başkanlığını yaptığı bir monarşi sistemi olan prensibi kurdu. Güçleri anayasal biçimlerin arkasında gizlenmişti ve Augustus adını ‘yüce’ ya da ‘sakin’ anlamında aldı. Bununla birlikte, ordu doğrudan komutasının altında olduğu Roma devletinin tüm yönlerini tam olarak kontrol etti.
Evde, geniş bir yeniden yapılanma ve sosyal reform programı başlattı. Roma etkileyici yeni binalarla değiştirildi ve Augustus, günün önde gelen şairleri Virgil, Horace ve Propertius’un hamiliydi. Augustus ayrıca heykelinin sikkeler ve sikkeler aracılığıyla imparatorluğu boyunca imajının geliştirilmesini sağladı.
Yurtdışında, ilk kez ayakta duran bir ordu kurdu ve Roma’yı sınırların ötesindeki ‘barbarlardan’ korumak ve Augustan barışını güvenceye almak için tasarlanmış güçlü bir genişleme kampanyası başlattı. Görevleri Tiberius ve Drusus bu görevi üstlendi (Augustus M.Ö. 38’de annesi Livia ile evlenmişti). M.Ö. 16 ile MS 6 arasında sınır, Ren’den Almanya’daki Elbe’ye ve tüm uzunluğu boyunca Tuna’ya kadar ilerlemiştir. Ancak Drusus bu süreçte öldü ve MS 9’da Varian felaketinde Almanya’da (toplam 28’in dışında) üç Roma lejyonunun imhası, Almanya’nın Ren’in doğusunda terk edilmesine yol açtı.
Augustus’un kendi kanından biri tarafından başarılması kararlıydı, ancak hiç oğlu yoktu, sadece bir kızı, ilk karısının çocuğu Julia. Yeğeni Marcellus ve sevgili torunları Gaius ve Lucius onu ölen ve böylece Tiberius’u mirasçısı yaptı.
Askeri felaket, torunlarının kaybı ve sıkıntılı bir ekonomi son yıllarını gölgeledi. Ahlaki reformlarını alay eden şair Ovid’i (MS 8) sürgün ederek daha diktatör oldu. MS 19 Ağustos’ta öldü.