Bernard Montgomery kimdir? Bernard Montgomery hayatı ve biyografisi!

1 min read

Montgomery, Kasım 1942’de El Alamein Muharebesi’ndeki zaferiyle tanınan İkinci Dünya Savaşı’nın en tanınmış İngiliz generaliydi. ‘Monty’ lakaplıydı.

Bernard Law Montgomery 17 Kasım 1887’de Londra’da doğdu. St Paul Okulu ve Kraliyet Askeri Akademisi Sandhurst’da eğitim gördü ve 1908’de Kraliyet Warwickshire Alayı’na girdi. Birinci Dünya Savaşı’nın başlarında ağır yaralandı ve savaşın geri kalanını personel memuru olarak geçirdi.

Savaşlar arasında Hindistan, Mısır ve Filistin’de görev yaptı. Nisan 1939’da, Haziran 1940’ta Fransa’nın düşüşünden önceki mücadelede yer alan İngiliz Seferi Kuvvetleri’nin bir parçası olan Üçüncü Bölümün komutasına verildi.

Hızla terfi etti. Ağustos 1942’de Sekizinci Ordu Komutanı, Batı Çölü’nde savaşan İngiliz ve İngiliz Milletler Topluluğu kuvvetleri tarafından atandı. El Alamein Muharebesi’nde Almanlar ve İtalyanlar karşısında zaferden vazgeçmiş ve yenilmiş bir kuvvete ilham verdi. Başbakan Winston Churchill, bu savaşı savaşın dönüm noktası olarak ikna etti.

Montgomery, Sicilya’daki müttefik müttefikleri ve daha sonra İtalya anakarasında Sekizinci Orduya komuta etti. Daha sonra Normandiya istilası Overlord Harekâtı planlamasında yer alması için İngiltere’ye geri çağrıldı.

Normandiya çıkarma sırasında ve sonrasında birkaç ay boyunca Montgomery, Fransa’daki tüm Müttefik birliklerine komuta etti. Eylül 1944’te, bu komuta ABD’li general Dwight Eisenhower tarafından üstlendi ve Montgomery 21. Ordu Grubu komutanlığına geri döndü. Montgomery, tazminat yoluyla alan mareşaline terfi edilmesine rağmen acı bir şekilde kızdı. Onun kibir ve başkalarıyla işbirliği yapma konusundaki isteksizliği onu özellikle Amerikalılar ile giderek daha popüler hale getirdi.

Montgomery ordu grubunu Almanya savaşında yönetti ve 4 Mayıs 1945’te Alman kuzey ordularının Lüneburg Heath’e teslim olmasını sağladı.

Savaştan sonra Montgomery, Alamein’den Garter ve Viscount Montgomery’nin bir şövalyesini yarattı. 1946’dan 1948’e kadar Ren Nehri’nin İngiliz Ordusu’na komuta etti ve 1946’dan 1948’e kadar İmparatorluk Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüttü. 1948’den 1951’e kadar Batı Avrupa Birliği’nin kalıcı savunma örgütü başkanlığını yaptı. 1951’de yedi yıl görev yapan NATO Yüksek Karargahı komutan yardımcısı oldu. 24 Mart 1976’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe