Caligula kimdir? Caligula hayatı ve biyografisi!

2 mins read

‘Caligula’, daha düzgün Gaius (Gaius Julius Caesar Germanicus), Tiberius’un peş peşe üçüncü Roma imparatoruydu. Tarihte, belki de haksız bir şekilde, Roma’nın en zalim imparatoru olarak inmiştir, ancak Tacitus’un kısa saltanatı hakkında açıklamadan yoksun olduğumuz için, daha vahşi hikayelerin ardındaki gerçeği bilmek imkansızdır.

Gaius, popüler Germanicus’un oğlu ve Augustus’un büyük torunuydu – ailenin her iki tarafından Augustus’un kanıyla. İki ila dört yaşından itibaren babasının lejyonlarıyla Ren’de yaşadı ve askerler ona şefkatli ‘Caligula’ veya ‘Bootikins’ takma adını verdi.

MS 33 yılında kardeşinin ölümünden sonra Gemellus (Tiberius’un torunu) ile art arda geldi ve Capreae’de Tiberius ile yaşadı. MS 37’de Tiberius öldüğünde, Praetorian Vali Makrosu Gemellus değil Gaius’un imparator olmasını sağladı. Gaius ve Praetorian Vali Makronun Tiberius’un ölümünü bir yastıkla boğarak hızlandırdığı söylentileri de söylendi. Gemellus ve Macro yeni saltanatın başlangıcında öldürüldü.

24 yaşındaki imparator başlangıçta çok popülerdi – Germanicus’un oğluydu, damarlarında Augustus’un kanı vardı ve Tiberius’un yokluğunda, dourdan hoş bir değişiklikti.

Selefinin tutumluluğundan yola çıkarak Romalıların zevk alması için cömert oyunlar sağladı ve satış vergisini kaldırdı. Ancak saltanatından yedi ay sonra hastalandı ve bundan bir megalomanyak olarak ortaya çıktı – bu şüpheli olsa da, akıl sağlığını kaybetmiş olabilir.

Senatoyu aşağılamak için kendi yolundan gitti (Suetonius at konsolosunu yapmayı planladığını söylüyor) ve ihanet davalarını kendi mali yararı için teşvik etti. Ayrıca tanrı gibi davranılması konusunda ısrar etti (Augustus’un akıllı politikasının aksine). 2003 yazında Roma forumundaki kazılar, eski Castor ve Pollux Tapınağı’nı sarayına dahil etti – halefi I. Claudius’un tersine çevirdiği bir kutsal.

Gaius’un ensest yaptığı iddia edilen üç kız kardeşi vardı ve onlara askerlerin sadakat yemine dahil edilen benzeri görülmemiş kamu onurları verildi. Ancak Drusilla MS 38’de öldü ve ertesi yıl Agrippina ve Livilla bir komploya katılmak için sürgün edildi.

MS 39-40’ta Gaius, babasının yaptığı gibi Almanya’da kampanya yürüttü. Daha gizemli, MS 40 yılında İngiltere’ye karşı planlanan seferiydi. Kanaldan başka bir şey yapmadı, burada birliklere deniz kabuklarını toplamasını emretti, birçok denemeye rağmen henüz tatmin edici bir şekilde açıklanmadı.

Eylemleri, Augustus ve Tiberius gibi askeri zafere ihtiyaç duyduğunu, ancak savaşın rahatsızlığını (veya masrafını) istemediğini gösteriyor. MS 40’taki dönüşündeki zaferinin sahte Almanlara (kılık değiştirmiş köleler) sahip olduğu düşünülüyordu. Ayrıca özellikle Kudüs’teki Tapınağa bir heykel yerleştirmek isteyen Yahudileri rahatsız etti.

MS 41’de Praetorian Guard, Gaius’u karısı Caesonia ve kızıyla birlikte öldürdü. 29 yaşındaydı. Sadece abartılı harcamalarından yararlanan sıradan insanlar ölümünü yaktı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe