Cambridge Beşlisi kimdir? Cambridge Beşlisi hayatı ve biyografisi!

1 min read

Maclean, Burgess, Philby ve Blunt, İngiltere’nin istihbarat sistemine nüfuz eden ve İkinci Dünya Savaşı sırasında ve Soğuk Savaş’ın ilk aşamalarında Sovyetlere hayati bilgi veren bir KGB casus halkasının İngiliz üyesiydi.

Yüzüğün üyeleri Donald Maclean (1913 – 1983), Guy Burgess (1911 – 1963), Harold ‘Kim’ Philby (1912 – 1988) ve Anthony Blunt (1907 – 1983) idi. John Cairncross da dahil olmak üzere diğer birkaç kişinin yüzüğe ait olduğu ileri sürüldü. Blunt 1930’ların başında komünist oldu ve Sovyet güvenlik kurumu olan NKVD (daha sonra KGB) tarafından işe alındı. Cambridge Üniversitesi’nde ders verirken Blunt, orada öğrenci olan diğer üçünü işe alma konusunda etkili oldu.

Burgess üniversiteden ayrıldıktan sonra gazeteci oldu, ancak savaş patlak verdiğinde MI6’ya katıldı. Maclean aynı dönemde Dışişleri Bakanlığı’ndaydı. 1951’de Philby tarafından şüphe altında olduklarını belirten Burgess ve Maclean, hayatlarının geri kalanını geçirdikleri Sovyetler Birliği’ne kaçtılar.

Philby de bir gazeteciydi ancak 1940 yılında SIS’e (MI6 olarak da bilinir) katıldı. Savaş bitmeden hemen önce SIS’in Sovyet karşıtı bölümünün başına atandı. Böylece Sovyetlere karşı operasyon düzenlemekle suçlanan adam bir KGB ajanıydı. Daha sonra ABD’de İngiliz istihbarat subayı oldu. Burgess ve Maclean Sovyetler Birliği’ne kaçtıktan sonra Philby şüpheye düştü ve istifaya zorlandı. 1963’te Sovyetler Birliği’ne kaçtı ve orada öldü. Blunt savaş sırasında MI5 için çalıştı. Savaştan sonra sanat tarihçisi olarak seçkin bir kariyeri vardı. Courtauld Enstitüsü’nün müdürü ve Kraliçe’nin Resimleri Surveyor’uydu. 1956’da İngiliz şövalyesi yapıldı. 1963’te İngiliz hükümeti onun bir casus olduğunu keşfetti, ancak bilgi karşılığında ona dokunulmazlık teklif etti. 1979’da hikaye çıktı ve Blunt şövalyeliğinden çıkarıldı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe