Çan Kay Şek kimdir? Çan Kay Şek hayatı ve biyografisi!

1 min read

Chiang Kai-shek, Kuomintang’ı (Çin Milliyetçi Partisi) beş yıl boyunca yöneten ve 1928-1949 arasında Çin Ulusalcı hükümetinin devlet başkanı olan bir Çin askeri ve siyasi lideriydi.

Chiang Kai-shek (Jiang Jieshi olarak da bilinir) 31 Ekim 1887’de Çin’in doğu kıyı eyaleti Zhejiang’da doğdu. Babası bir tüccardı. 18 yaşında Japonya’daki askeri eğitim okuluna gitti. Qing Hanedanlığını deviren ve bir Çin cumhuriyeti kuran ayaklanmaya katılmak için 1911’de Çin’e döndü. Chiang, Sun Yat-sen tarafından kurulan Çin Milliyetçi Partisi’nin (Kuomintang veya KMT olarak bilinir) bir üyesi oldu.

Sun Yat-sen tarafından desteklenen Chiang, 1924’te Kanton’daki Whampoa Askeri Akademisi komutanlığına atandı ve burada Milliyetçi ordu kurdu. Sun’ın 1925’te ölümünden sonra Chiang, KMT’nin lideri oldu. Çin’in çoğunu Nanjing merkezli bir Ulusal Hükümet altında yeniden birleştiren Kuzey Seferi’ne öncülük etti. 1928’de Çin Komünist Partisi’nin bastırılmasına önderlik etti.

Chiang, Çin’de mütevazı bir reform programını yönetti ancak hükümetin kaynakları Komünistler de dahil olmak üzere iç rakiplerle savaşmaya odaklandı. 1931’den itibaren Chiang, Çin’in kuzeydoğusundaki Mançurya’da bir Japon istilasıyla da uğraşmak zorunda kaldı.

1937’de Japonya tam ölçekli bir Çin istilası başlattı. Amerika Birleşik Devletleri 1941’de Japonya’ya karşı savaşa girdiğinde, Çin Müttefik Güçlerden biri oldu. Chiang’ın Çin’deki konumu zayıfladıkça yurtdışındaki statüsü büyüdü ve Kasım 1943’te ABD Başkanı Franklin D Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill ile görüşmek için Kahire’ye gitti. Karısı Soong Mei-ling onunla birlikte seyahat etti ve batıda Madam Chiang olarak ünlendi.

1946’da KMT ile Komünistler arasında iç savaş başladı. 1949’da Komünistler muzaffer oldular ve Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurdular. Chiang ve kalan KMT kuvvetleri Tayvan adasına kaçtı. Orada, sürgünde önümüzdeki 25 yıl boyunca yönettiği bir hükümet kurdu. Bu hükümet birçok ülke tarafından Çin’in meşru hükümeti olarak tanınmaya devam etti ve Tayvan Çin’in Birleşmiş Milletler’deki yerini Chiang’ın yaşamının sonuna kadar kontrol etti. 5 Nisan 1975’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe