CDN veya ‘içerik dağıtım ağının’ ne olduğunu merak ediyor musunuz ve web siteniz için neden önemli?
WordPress sitenizi hızlandırmak istiyorsanız, bir CDN sahip olmak için son derece değerli bir araçtır. İçeriği farklı konumlardaki son kullanıcıya hızla ulaştırır ve kullanıcı deneyimini geliştirir.
Bu yazıda, WordPress blogunuz için neden bir CDN’ye ihtiyacınız olduğunu göstereceğiz.
CDN’nin ne olduğunu öğrenmek için infografiği görüntülemek için tıklamanız yeterlidir. Ayrıca yazılı detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Not: Açıklığa kavuşturmak için, CDN, işleri hızlandırmaya yardımcı olduğu için bir web barındırma hesabına sahip olmanın yanı sıra kullandığınız bir şeydir.
Yine de SiteGround veya Bluehost gibi bir barındırma sağlayıcınız olması gerektiğinden, CDN bir web barındırma hesabının yerini almaz.
CDN nedir?
CDN, kullanıcının coğrafi konumuna bağlı olarak web sitelerinden kullanıcılara önbelleğe alınmış statik içerik sağlayan bir sunucu ağı olan Content Delivery Network’ün kısaltmasıdır.
Bu ezici geliyorsa, o zaman daha basit kelimelerle parçalayalım.
CDN Nasıl Çalışır?
Normalde, bir kullanıcı WordPress blogunuza geldiğinde, tarayıcıları web sitesini web barındırıcınızın sunucusundan (yani HostGator ) indirir. Web barındırıcınızın sunucusu, örneğin Houston, Texas gibi fiziksel bir konumda bulunur.
Bunun anlamı, her kullanıcının WordPress web sitenizi görüntülemek için Teksas’taki bu sunucuya erişmesidir . Şimdi, yüksek bir trafiğiniz varsa, sunucunuzu aşırı yükleyebilirsiniz, bu da sitenin yavaş yüklenmesine ve hatta sunucu çökmesine neden olur.
CDN’nin kullanışlı olduğu yer burasıdır. CDN, dünyaya yayılmış bir sunucu ağıdır. Bir CDN kullandığınızda, statik içeriğiniz önbelleğe alınır ve tüm bu sunucularda depolanır.
Statik içerik, resimler, stil sayfaları ( CSS dosyaları ), javascript ve daha fazlasını içerir. Bir kullanıcı web sitenizi ziyaret ettiğinde, CDN teknolojisi onları bulundukları yere en yakın sunucuya yönlendirir.
Örneğin, ana sunucunuz Houston, TX’de barındırılıyorsa ve Durham, İngiltere’den biri ona erişmeye çalışırsa, o zaman Londra’da olabilecek en yakın sunucuya yönlendirilirler.
Bu, statik dosyaları son kullanıcınıza iletmek için gereken internet atlama sayısını sınırlar. Kullanıcının bilgisayarı CDN sunucusuna daha yakın olduğu için dosyalar daha hızlı yüklenir.
İçeriğinizi dünya çapında birden fazla sunucuda bulundurarak, sayfalarınızın kullanıcı açısından daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Basit bir deyişle, CDN sunucusu kullanıcınızın bulunduğu yere ne kadar yakınsa, kullanıcı içeriği o kadar hızlı alır.
Şimdi, web sitenizde bir CDN’nin buna değer olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. WordPress blogunuz için neden buna ihtiyacınız olduğuna bakalım.
WordPress Blogunuz için Neden Bir CDN’ye İhtiyacınız Var?
Bir CDN’ye sahip olmak web sitenizin performansını etkileyebilir ve kullanıcı deneyimini artırabilir. Aşağıda bir CDN kullanmanın avantajlarından bazıları verilmiştir:
- Hız – Bir CDN, sitenizin sayfa yükleme süresini iyileştirmeye yardımcı olur ve daha hızlı hale getirir.
- Kilitlenme Direnci – Bir CDN kullanmak, ana sunucumuza %100 trafik sağlamak yerine yükü birden fazla sunucuya dağıtmanıza olanak tanır ve böylece çökme olasılığını azaltır.
- İyileştirilmiş Kullanıcı Deneyimi – Web sitenizi daha hızlı hale getiren bir CDN ile sitenizdeki hemen çıkma oranında bir düşüş fark edeceksiniz. Ayrıca, her kullanıcı tarafından görüntülenen sayfa sayısını artırır. Açıkçası, hızlı bir site, gelişmiş kullanıcı deneyimi anlamına gelir.
- SEO’da İyileştirme – Google, daha hızlı sitelerin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alma eğiliminde olduğunu belirtti. Bir CDN, WordPress SEO’nuzu artırabilir ve daha yüksek anahtar kelime sıralamaları elde etmenize yardımcı olabilir.
WordPress için En İyi CDN Hangisi?
Piyasada birçok WordPress CDN hizmeti bulunmaktadır. WordPress web siteniz için kullandığınız en iyi CDN sağlayıcısı olarak Buddy’i öneriyoruz . Dünyanın dört bir yanına yayılmış sunucuları var ve uygun fiyat planları sunuyor.
Güvenlik özellikleri de sağlayan bir CDN hizmeti arıyorsanız, Sucuri’yi kullanmanızı öneririz . Hızlı yükleme süreleri sağlarken sitenizi farklı tehditlerden korumak için güçlü bir WordPress güvenlik duvarı ve CDN sunar. Sucuri’yi WPBeginner’da CDN ve web sitesi güvenlik eklentisi olarak kullanıyoruz.
Sucuri us StackPath için alternatif bir çözüm. MaxCDN ayrıca artık StackPath’in bir parçasıdır. CDN, geniş bir sunucu ağı sunar ve sitenizi DDoS saldırılarına karşı korur.