Charles Babbage kimdir? Charles Babbage hayatı ve biyografisi!

1 min read

Babbage İngiliz bir matematikçi, özgün ve yenilikçi bir düşünürdü ve bilgi işlemin öncüsüdür.

Charles Babbage 26 Aralık 1791’de, muhtemelen bir bankacının oğlu olan Londra’da doğdu. Çocukken sık sık rahatsız oluyordu ve çoğunlukla evde eğitim görüyordu. 1810’da Cambridge Üniversitesi’ne gittiğinde matematikle çok ilgilendi.

Mezun olduktan sonra Kraliyet Enstitüsü tarafından matematik dersi almak için Babbage işe alındı. İki yıl içinde Kraliyet Topluluğunun bir üyesi seçildi ve Cambridge arkadaşlarıyla birlikte Kraliyet Topluluğunun egemenliğine ilk meydan okuyan 1820’de Astronomi Topluluğunu kurmada etkili oldu. 1828’den 1839’a kadar Babbage, Cambridge’de Lucasian Matematik Profesörü idi.

1820’ler Babbage’nin matematiksel hesaplamalar yapabilen ‘Fark Motoru’ üzerinde çalıştığını gördü. Başlangıçta altı tekerlekli bir model oluşturuldu ve birkaç kitleye gösterildi. Daha sonra daha büyük, daha iyi bir makine – Fark Motoru 2 için planlar geliştirdi. Ayrıca, bilgisayar öncüsü olarak şöhretinin büyük ölçüde dinlendiği devrim niteliğinde bir cihaz olan daha karmaşık Analitik Motor üzerinde de çalıştı. Talimatları sağlayacak delikli kartların yanı sıra günümüz bilgisayarlarının sayılarını ve diğer birçok temel bileşenini saklamak için bir bellek birimi kullanarak herhangi bir aritmetik hesaplama yapabilmesi amaçlanmıştır. Dikkate değer İngiliz matematikçi Ada Lovelace, Analitik Motor için bir program tamamladı, ancak ne motoru ne de Fark Motoru 2, Babbage’ın yaşamı boyunca bitmedi.

Babbage ayrıca İngiliz biliminde reform için kampanya yürütmenin yanı sıra felsefe ve kod kırma alanlarında da çalıştı. 18 Ekim 1871’de Londra’daki evinde öldü.

3.4/5 - (58 votes)
Haber Oku
Tidings Globe