Charles George Gordon kimdir? Charles George Gordon hayatı ve biyografisi!

1 min read

İngiliz general Charles Gordon, Çin’deki sömürüsü ve Hartum’un Sudan isyancılarına karşı kötü niyetli savunması için ulusal bir kahraman oldu.

Charles Gordon 28 Ocak 1833’te kıdemli bir subayın oğlu olarak doğdu. 1852’de Kraliyet Mühendisleri’nde görevlendirildi. Kendisini Kırım Savaşı’nda (1853-1856) ayırt etti ve 1860’ta Çinlilere karşı ‘Ok’ savaşı için gönüllü oldu. Mayıs 1862’de Gordon’un mühendisler grubu, Taiping İsyanı’nın isyancıları tarafından tehdit edilen Şangay’ın Avrupa ticaret merkezini güçlendirmek için atandı. Bir yıl sonra şehri savunmak için yetiştirilen 3.500 kişilik köylü gücünün komutanı oldu. Önümüzdeki 18 ay boyunca Gordon’un birlikleri Taiping ayaklanmasının bastırılmasında önemli bir rol oynadı.

Ocak 1865’te İngiltere’ye döndü, burada hevesli bir halk ona zaten ‘Çin Gordon’ adını verdi. 1873’te Sudan’daki Ekvator eyaletinin valiliğine atandı. Nisan 1874 ve Aralık 1876 arasında üst Nil’i haritaladı ve nehir boyunca günümüzdeki Uganda kadar güneyde bir istasyon hattı kurdu. Daha sonra vali generaline terfi etti, otoritesini iddia etti, isyanları ezdi ve köle ticaretini bastırdı. Bununla birlikte, kötü sağlık onu bir kez daha Hindistan, Çin ve Güney Afrika gibi yerlere seyahat etmeden önce istifa etmeye ve 1880’de İngiltere’ye dönmeye zorladı.

Şubat 1884’te Gordon, Muhammed Ahmed el Mehdi’nin liderliğindeki Sudan isyancıları tarafından tehdit edilen Hartum’dan Mısır kuvvetlerini tahliye etmek için Sudan’a döndü. Hartum gelecek ay kuşatma altına girdi ve 26 Ocak 1885’te isyancılar şehre girdi, Gordon’u (görünüşte Mehdi’nin talimatlarına karşı) ve diğer savunucuları öldürdü. İngiliz yardım gücü iki gün sonra geldi. İngiliz halkı ölümüne, güçlü bir Hıristiyan inancına, şehit bir savaşçı azizine sahip olan ‘Hartum Gordon’u alkışlayarak ve hükümeti, özellikle William Gladstone’u kuşatmayı başaramadığı için suçlayarak tepki gösterdi. Bununla birlikte, tarihçiler o zamandan beri Gordon’un emirlere karşı geldiğini ve kuşatmanın sonuna kadar mümkün olmasına rağmen Hartum’u boşaltmayı reddettiğini öne sürdüler.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe