Charles Stewart Parnell kimdir? Charles Stewart Parnell hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Parnell, 1880’lerde İrlanda İçişleri Kuralına karşı mücadeleyi yöneten İrlandalı bir milliyetçi ve devlet adamıydı.

Charles Stewart Parnell 27 Haziran 1846’da Wicklow İlçesi’nde Anglo-İrlandalı Protestan toprak sahiplerinden oluşan bir ailede dünyaya geldi. Cambridge Üniversitesi’nde eğitim gördü ve 1875 yılında İç Kurallar Birliği üyesi olarak parlamentoya seçildi (daha sonra İrlanda Parlamenter Partisi Parnell tarafından yeniden adlandırıldı). Yetenekleri yakında belli oldu. 1878’de Parnell, İrlanda kara kanunlarının aktif bir rakibi haline geldi ve reformlarının Home Rule’a giden yolda ilk adım olması gerektiğine inanıyordu.

1879’da Parnell, yeni kurulan Ulusal Kara Birliği’nin başkanlığına seçildi ve ertesi yıl hem para kazanmak hem de toprak reformu için destek almak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret etti. 1880 seçimlerinde Liberal lider William Gladstone’u destekledi, ancak Gladstone’un 1881 Arazi Yasası beklentilerin altında kaldığında muhalefete katıldı. Şimdiye kadar İrlanda milliyetçi hareketinin kabul edilmiş lideri olmuştu.

Parnell artık toprak ağalarını ve toprak ajanlarını etkilemenin bir aracı olarak boykotu teşvik etti ve sonuç olarak hapse gönderildi ve Kara Ligi bastırıldı. Kilmainham hapishanesinden İrlanda köylülerini kira ödemeyi bırakmaya çağırdı. Mart 1882’de, takipçilerini şiddetten kaçınmaya çağırdığı Gladstone – Kilmainham Antlaşması ile bir anlaşma müzakere etti. Ancak bu barışçıl politika, Mayıs 1882’de Dublin’deki Phoenix Park’taki iki üst düzey İngiliz yetkilinin İrlandalı bir terörist grubunun üyeleri tarafından cinayete ciddi şekilde meydan okundu. Parnell cinayetleri kınadı.

1886’da Parnell, Lord Salisbury’nin Muhafazakar hükümetini yenmek için Liberallerle bir araya geldi. Gladstone başbakan oldu ve ilk İrlanda İçişleri Yasası Tasarısını tanıttı. Parnell kusurlu olduğuna inandı ancak oy vermeye hazır olduğunu söyledi. Tasarı Liberal Partiyi ayırdı ve Avam Kamarasında yenildi. Gladstone hükümeti kısa süre sonra düştü.

Nisan 1887’de Times, Parnell’in imzasını taşıyan ve Phoenix Park cinayetlerini mazur gören bir mektubun çoğaltılmasını yayınladı. Mektubun bir sahtecilik olduğuna dair kanıt, Parnell’i İngiliz liberallerinin gözünde bir kahramana dönüştürdü ve Avam Kamarasında ayakta alkışlandı. Kariyerinin zirvesiydi.

Kısa ömürlü bir yeniden dirilişti. Aralık 1889’da, daha önce Parnell’in en sadık destekçilerinden biri olan William O’Shea, eşi Katherine’den Parnell ile zina ettiği gerekçesiyle boşanma davası açtı. Kitty aslında Parnell’in birkaç yıldır metresi olmuştu ve Parnell üç çocuğunun babasıydı. Skandal partide bir bölünmeye neden oldu ve Parnell’in yerine lider geldi. Siyasi olarak tutuklandı ve 6 Ekim 1891’de Brighton’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe