Che Guevara kimdir? Che Guevara hayatı ve biyografisi!

1 min read

Che Guevara, Arjantin doğumlu, solcu bir kahraman haline gelen Küba devrimci lideriydi. Alberto Korda’nın bir fotoğrafı, 20. yüzyılın ikonik bir görüntüsü haline geldi.

Che Guevara olarak bilinen Ernesto Guevara de la Serna, 14 Haziran 1928’de Rosario, Arjantin’de orta sınıf bir ailede doğdu. Buenos Aires Üniversitesi’nde tıp okudu ve bu süre zarfında Güney ve Orta Amerika’da yaygın seyahat etti. Marksizme olan ilgisiyle kaynaşan tanık olduğu yaygın yoksulluk ve baskı, onu Güney ve Orta Amerika’nın sorunlarına tek çözümün silahlı devrim olduğuna ikna etti.

1954’te Meksika’ya gitti ve ertesi yıl Küba devrimci lideri Fidel Castro ile tanıştı. Guevara, Castro’nun ’26 Temmuz Hareketi’ne katıldı ve Küba diktatörü Fulgencio Batista’ya karşı gerilla savaşının nihai başarısında kilit rol oynadı.

Castro 1959’da Batista’yı devirip Küba’da iktidara geldi. 1959-1961 yılları arasında Guevara, Küba Ulusal Bankası’nın başkanı ve daha sonra sanayi bakanıydı. Bu pozisyonda, Küba büyükelçisi olarak dünyayı dolaştı. Evde, arazi yeniden dağıtımı ve endüstrinin kamulaştırılması için planlar yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin güçlü bir rakibi, Castro rejimini Sovyetler Birliği ile uyum için yönlendirdi. Küba ekonomisi, Amerikan ticaret yaptırımları ve başarısız reformlar sonucunda zayıfladı. Bu zor zaman boyunca Guevara diğer Küba liderleriyle birlikte düşmeye başladı. Daha sonra devrimi gelişmekte olan dünyanın diğer bölgelerinde yayma arzusunu dile getirdi ve 1965’te Castro, Guevara’nın Küba’dan ayrıldığını açıkladı.

Guevara daha sonra Afrika’da, özellikle de Kongo’da birkaç ay geçirdi, gerilla savaşında isyancı kuvvetleri yetiştirmeye çalıştı. Çabaları başarısız oldu ve 1966’da gizlice Küba’ya döndü. Küba’dan, René Barrientos Ortuño hükümetine karşı isyan eden güçlere liderlik etmek için Bolivya’ya gitti. ABD’nin yardımıyla Bolivya ordusu Guevara’yı ve geri kalan savaşçılarını ele geçirdi. 9 Ekim 1967’de Bolivya’nın La Higuera köyünde idam edildi ve cesedi gizli bir yere gömüldü. 1997’de kalıntıları keşfedildi, mezardan çıkarıldı ve yeniden gömüldüğü Küba’ya geri döndü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe