Christopher Columbus kimdir? Christopher Columbus hayatı ve biyografisi!

1 min read

‘Amerika’yı keşfeden adam’ olarak bilinen Columbus aslında 1492’de Yeni Dünya’ya indiğinde Doğu’ya batıya doğru bir deniz yolu bulmaya çalışıyordu. Bu kasıtsız keşif dünya tarihinin gidişatını değiştirmekti.

Christopher Columbus, Ağustos ve Ekim 1451 arasında Cenova’da doğdu. Babası dokumacı ve küçük bir tüccardı. Bir gençken Christopher denize gitti, kapsamlı seyahat etti ve sonunda Portekiz’i üs yaptı. Başlangıçta Orient’e (Hintlilerin teşebbüsü) batıya doğru bir yolculuk için kraliyet himayesi almaya çalıştı.

Bu başarısız olduğunda ve Fransız ve İngiliz mahkemelerine yapılan itirazlar da reddedildiğinde, Columbus kendini İspanya’da buldu ve hala projesi için destek kazanmaya çalışıyor. Sonunda, Kral Ferdinand ve Kraliçe Isabella sefere sponsor olmayı kabul ettiler ve 3 Ağustos 1492’de Columbus ve üç gemi filosu Santa Maria, Pinta ve Niña Atlantik boyunca yelken açtılar.

On hafta sonra arazi görüldü. 12 Ekim’de Columbus ve bir grup adamı daha sonra Bahamalar olarak bilinen adaya ayak bastı. Hintlilere ulaştıklarına inanan yeni gelenler, yerlilere ‘Hintliler’ adını verdiler. İlk karşılaşmalar dost canlısıydı, ancak Yeni Dünya’nın her yerindeki yerli halklar yakında Avrupalılarla olan temaslarıyla harap olacaktı. Columbus, Küba ve Hispaniola da dahil olmak üzere Karayipler’de bir dizi adaya indi ve zaferle İspanya’ya döndü. ‘Yedi Denizlerin amirali’ ve Hintlilerin viceroy’u yapıldı ve birkaç ay içinde ikinci ve daha büyük bir yolculuğa çıktı. Daha fazla toprak kaplandı, ancak Columbus’un hedeflediği Asya toprakları zor kaldı. Aslında, diğerleri bunun aslında Doğu mu yoksa tamamen ‘yeni’ bir dünya mı olduğu konusunda tartışmaya başladı.

Columbus, yeni kurulan bölgelere iki sefer daha yaptı, ancak yol boyunca yenilgi ve aşağılanma yaşadı. Harika bir gezgin olan Columbus, yönetici olarak daha az başarılıydı ve kötü yönetimle suçlandı. 20 Mayıs 1506’da varlıklı ama hayal kırıklığına uğramış bir adam olarak öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe