Cilt tipleri nelerdir? Cilt tiplerinin özellikleri nelerdir?

3 mins read

Normal cilt özellikleri nelerdir?

Yağı, nemi ve asidi uyumludur. Cilde yumuşaklığını, dayanıklılığını ve elastikiyetini sağlayan, yağ ve nem ifrazatı dengelidir. Gözenekler hiç belli olmaz, görünümü düzgün ve şeffaftır. En kaliteli cilt tipidir, nadiren rastlanır. Genellikle pembe bir görünümü vardır, cilt rengi sağlıklıdır. Doku kalitelidir. Parlamaz, mat ve donuk değildir. Kan dolaşımının iyi olduğundan dolayı cilde dokunulduğu zaman sıcaklık hissedilebilir. Özel sorunları yoktur. Nadiren benekler ve lekeler gelişebilir, bu durumda bakımla düzelir. İyi bakılmazsa kuruma eğilimi gösterir. Güzelliğinin korunması için genç yaşlardan itibaren iyi bakılması gerekir.

Karma cilt özellikleri nelerdir?

Yüzün farklı bölgelerinde farklı fiziksel özellikler gösteren cilt tipidir. Ciltte hem yağlı hem de kuru bölgeler vardır. Genellikle T bölgesi (alın, burun,çene) yağlı, yanaklar normal veya kuru özellik gösterir. T bölgesinde açık gözenekler, siyah noktalar ve sivilceler görülebilir. Yanaklarda bu tip problemler yoktur. Normal ciltle karma cildi birbirine karıştırmamak gerekir. Karma cildi normal ciltten ayıran en önemli özellik yüzün T bölgesinin normal cilde oranla daha yağlı olması ve T bölgesinin sivilce, komedon, oluşumuna meyilli olmasıdır.

Kuru cilt özellikleri nelerdir?

Cildin dokusu genellikle düzgündür. Gözenekler küçük ve kapalıdır. Sivilce, akne, siyah nokta gibi problemlere rastlanmaz. Mat bir görünümü vardır. Bunun sebebi yağ salgısının normalden az olmasıdır. Yağ salgısının az olması doğal cilt neminin üst tabakalardan gitmesine neden olur. Nem oranının çok düşük olmasından dolayı sürekli gerginlik hissedilir ve genç yaştan itibaren kırışıklar görülebilir. Termik ve mekanik etkilere karşı duyarlıdır. Yıkama sırasında leke biçiminde kızarıklıklar ve gerilme duygusu görülebilir. Cilt çabuk çatlar ve pul pul dökülür. Özellikle alın ve yanaklarda kuru pullar görülür. Kuru ciltlerde hassasiyet, telenjiektazi (damar genişlemesi) görülebilir. Damar genişlemesi ve hassasiyet genellikle yanaklarda ve burun çevresinde görülür. Genellikle kuru ciltler hassas cilt özelliklerini de gösterirler. Kuru cilt daha çok yaşlı kişilerde görülür. Genç ciltlerde erken yapılan bakım kırışmayı engeller.

Hassas cilt özellikleri nelerdir?

Hassas ciltler de kuru cildin tüm özelliklerini yansıtır. Hassasiyet kuru cilde nazaran daha fazladır. Epidermis ince, gergin, kılcal damarlar yüzeye yakın bir yapıdadır. Cildi tahriş eden dış etkilere karşı kolayca alerjik tepki ve duyarlılık gösterirler. Cildi tahriş eden sıcak hava, güneş ışınları, soğuk gibi çevre etkilerinin yanında kahve, alkol, sigara da cildin olumsuz reaksiyon gösterdiği etkilerdir. Son derece önemli ve özenli, dengeli bir bakım gerektiren hassas cilt için arttırılmış bir korunma sağlanmalıdır.

Yağlı cilt özellikleri nelerdir?

Koruma ve yağlanma için gereğinden fazla sebum üretir. Genellikle cildin yüzeyi parlak, kalın, kaba, donuk ve kirlidir. Parlaklık yüzün her tarafında görülür. Porlar genişlemiş ve komedonlar oluşmuştur. Epidermis kalındır. Cilt yüzeyinde bulunan ve dökülerek uzaklaşması gereken ölü hücreler aşırı yağlanmadan dolayı, toz ve kirinde cilt yüzeyinde tutunmasına neden olarak, cilt yüzeyine yapışık olarak kalır.

Epidermiste yeni hücrelerin üretimi devam ederken cilt tamamen kalınlaşmaya başlar. Kan dolaşımı sağlıksızdır. Komedon, sivilce, yağ kistleri vardır. Bu cilt tipinde kırışıklıklar daha geç görülür fakat oluştuğunda daha derindir. Değişik şekillerde yağlı ciltlere rastlayabiliriz. Örneğin; hassas yağlı cilt, problemsiz yağlı cilt, problemli yağlı cilt, kuru (nemsiz) yağlı cilt gibi, bu durumda cilt doğru gözlenmeli ve buna göre bakım yapılmalıdır. Yağlı cildin en büyük problemi akne oluşumudur

Rate this post
Haber Oku
Astroloji