ABD İstihbaratı Açıkladı: Rusya, Kuzey Kore'den Silah Satın Alınıyor!
ABD İstihbaratı Açıkladı: Rusya, Kuzey Kore'den Silah Satın Alınıyor!

Çocukta İlgi Nedir?

2 mins read

Çalışmamamızın ana unsurunu çocuklar oluşturduğundan, onların duygularının ve tutumlarının oluşmasında etkili olan ilgi konusuna da değinmeden geçmek istemedik. Konumuz için tutum kavramı ne kadar önemliyse, tutumların oluşmasında önemli olan ilgiler de oldukça önem arz etmektedir. İnsanoğlu yapısı ve fıtratı gereği merak duygusunu içinde barındırmaktadır. Merakın oluşması aşamasında ise ilgileri ortaya çıkar. Kişi hangi konuya ilgi duyarsa, o konuyla ilgili olan meraklarını giderme isteğinde bulunur.

O halde ilgi kavramını tanımlayacak olursak; Herhangi bir nesneye, olaya, duruma, duyulan merak, yakınlık gibi kelimelerle sözlükte anlam bulan bu kavram, zihnimizde ve irademizde güçlü bir duygu ile birlikte bulunan, hayalde veya düşüncede gerçekte var olan bir şeye karşı merak, düşkünlük ve sevgi duymaktır.

Okul yıllarının ilk dönemlerinde ilgi ve merakların artış dönemi olduğu gözlenmektedir. Bu ilgi ve meraklar okul yıllarının sonlarına doğru azalmaya başlar. Bu duruma sebep olarak, çocuğun merak ettiği çoğu şeyi yaşı ilerledikçe tecrübe ettiği gösterilebilir. Çocuk 1011 yaşlarına doğru gelecekle ilgili hayaller kurmaya başlar. İlgisini çeken pek çok eğilimler, geleceğinin planlarında belirleyici roller üstlenir.26 Bu sebeplerden dolayı çocuğa örnek teşkil eden çevre çok önemlidir. Bu konuda da ilk görev anne ve babalara düşmektedir. Anne ve babalar çocuğun küçük yaşlardan itibaren merak ettiği ve sorduğu sorulara geçiştirici cevaplar vermemeli, bu konuda onlara doyurucu cevaplar vermelidirler.

İnsan yapısı gereği soru sormaya ve öğrenmeye meraklı bir canlıdır. Ancak; bireysel farklılıklar doğal olduğu gibi ilgiler ve meraklar da farklılık göstermektedirler. Bir bireyin bir nesneye karşı ilgisi olumlu yönde olabileceği gibi, başka bir bireyin aynı nesneye karşı ilgisi olumsuz yönde olabilmektedir. İlgi, kişinin içinde bulunan bir dürtü olduğundan eğitim ve öğretim açısından da önemli olduğu açıktır. Öğrencinin bir takım dışsal sebeplerden dolayı bir derse karşı ilgisi az ise dersteki başarısı da bu doğrultuda etkilenecektir. İlginin olumlu ya da olumsuz olmasında çevre faktörü oldukça etkilidir. Bu faktörler; evde aile, okulda arkadaşlar, öğretmen, dışarıda arkadaş çevresi vb. olabilmektedir. Çocukların olumlu davranışlara karşı ilgisini çekecek ortamlar oluşturulabilmelidir. Bu görev okulda öğretmenlere düşmektedir. Çocuğun derse karşı ilgisini etkileyen en büyük etkenlerden biri şüphesiz öğretmendir. Öğretmenin her öğrencisini tanıyabilme kabiliyetine sahip olması gerekmektedir. Örneğin; derse bir hikâye ile başlamak bazı öğrencilerin dikkatini çekmeyebilir. Bunun için hikâyeye karşı merak uyandırmak gerekmektedir. Hikâyeyi olduğu gibi okumak yerine, bölümlere ayırarak öğrencilere aralarda sorular sorarak onların ilgileri uyandırılabilmelidir.

Yaşın ilerlemesiyle, ilgilerin de değiştiğinden bahsetmiştik. Yaş arlıklarına göre belirlenen ilgi alanlarını incelemekte fayda olduğu görüşündeyiz.

27 Yaş: Subjektif İlgiler

10 Yaş: Objektifleşen İlgiler

15 Yaş: Sürekli kalıcı İlgiler

olarak belirlenmiştir. Çalışmamıza konu ettiğimiz 5. ve 8. sınıf öğrencilerinin, yaş aralığı gereği sürekli kalıcı ilgiler kısmına girdikleri belirtilebilir.

Arzu Doğan

SAMER

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe