David I kimdir? David I hayatı ve biyografisi!

1 min read

David, dini ve idari reform yoluyla ülkesinin gelişimine büyük katkıda bulunan 12. yüzyıl İskoçya kralıydı.

David 1080 civarında doğdu, Malcolm III’ün en küçük oğlu ve karısı Margaret (daha sonra kanonlaştı). Çocukluğunu, kız kardeşinin 1100’de İngiltere’nin kralı olan kardeşi Henry ile evlendiği İngiliz mahkemesinde geçirdi. 1113 civarında David, Huntingdon’ın kulağının kızı Matilda ile evlendi – bu evlilikten büyük mülkler aldı. İngiltere’de.

1123’te David, kardeşi Alexander’ı İskoçya kralı olarak aldı. Çok dindardı, dini bir canlanmayı denetledi ve birçok manastır ve manastırın inşasını organize etti. Aynı zamanda pratik idari iyileştirmeler yaptı, kasaba tüzükleri verdi ve ilk standart sikkeyi tanıttı.

İngiltere’den I. Henry, 1135’te öldü ve yerine David’in yeğeni kızı Matilda geldi. Matilda ve tahtına meydan okuyan kuzeni Stephen arasında bir iç savaş başladı. David, görünüşte yeğenini desteklemek için değil, aynı zamanda krallığını genişletmek için İngiltere’yi işgal etti. 1138’de Standart Muharebesi’nde yenildi, ancak kampanyasına devam etti ve Kuzey İngiltere’nin büyük bir bölümünde bir İskoç tutuşunu sağlamayı başardı. Ayrıca oğlu Henry, Northumberland’ın başlangıcı olarak kabul etti. Bununla birlikte, oğlu 1152’de öldü ve David 24 Mayıs 1153’te öldü ve tahtın 12 yaşındaki torunu Malcolm IV’e geçmesine izin verdi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe