David Lloyd George kimdir? David Lloyd George hayatı ve biyografisi!

1 min read

Lloyd George, 20. yüzyılın büyük reformcu İngiliz şansölyelerinden ve 1916’dan 1922’ye başbakanlardan biriydi.

David Lloyd George, 17 Ocak 1863’te Manchester’da bir okulun oğlu olarak doğdu. Babası gençken öldü ve annesi onu büyütmek için Galler’e götürdü. Yaşam boyu Galler milliyetçisi oldu. Avukat olarak nitelendirildi ve 1890’da 1945’e kadar tuttuğu Caernarvon’un liberal milletvekili seçildi. Radikalizmi ile hızla tanındı ve Boer Savaşı’na karşı çıktığı için ün kazandı.

1905’te başbakan Sir Henry Campbell-Bannerman Lloyd George’u Ticaret Kurulu Başkanı olarak atadı. 1908’de HH Asquith hükümetindeki hazinenin şansölyesi seçildi. Lloyd George’un 1909 bütçesi, kısmen toprak ve gelir vergileri ile finanse edilecek olan sosyal sigorta sağladığı için ‘insanların bütçesi’ olarak adlandırıldı. Bütçe Lordlar Kamarası tarafından reddedildi. Bu da doğrudan Lordların veto yetkilerini kaybettiği 1911 Parlamento Yasası’na yol açtı.

Lloyd George Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında serginin şansölyesi olarak kaldı. 1915’te Asquith’in savaş zamanı koalisyon hükümetinde mühimmat bakanı olarak atandı. Temmuz 1916’da savaştan sorumlu devlet sekreteri oldu, ancak Asquith’i giderek daha fazla eleştirdi. Aralık 1916’da Muhafazakar ve İşçi liderlerinin desteğiyle Asquith’i başbakan olarak değiştirdi. Lloyd George’un savaşın son iki yılında elde ettiği başarılar arasında Kraliyet Donanması’nı konvoy sistemini ve Müttefik askeri komutanın Fransız general Ferdinand Foch altında birleşmesini ikna etmek de vardı.

Savaşın başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından, Lloyd George, Versailles Antlaşması’nı hazırlayan Paris Barış Konferansı’nın başlıca delegesiydi. Şu anda Muhafazakar desteğe bağımlı olmasına rağmen başbakan olarak kaldı. 1921’de İrlanda Serbest Devletini kuran yerleşimi güvence altına aldı. 1922 yazında, Lloyd George şövalyeler ve peerages satışını içeren bir skandala karıştı. Ekim ayında Muhafazakârlar, İngiltere’nin Türkiye’deki dış politikasına karşı oldukları için koalisyondan çekildiler. Lloyd George başbakanlıktan istifa etti.

Parlamentoda kaldı, ancak siyasi olarak marjinalleştirildi. 1944’te Dwyfor’dan Earl Lloyd George oldu. 26 Mart 1945’te Galler, Llanystumdwy, Ty Newydd’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe