Bir sunumun başarıya ulaşması, yani aktarılmak istenilenlerin başarılı biçimde aktarılabilmesi için eğiticinin nitelikleri ve çevre şartları kadar önemli bir husus da katılımcının öğrenmeye yönelmiş olup olmadığıdır. Katılımcı zihnini ve gönlünü eğitime yöneltmedikçe eğiticinin tüm çabaları boşa gidecektir. Bu nedenle sunum öncesinde katılımcıların dikkatinin konuya yöneltilmesi hayati bir işleve sahiptir. Eğiticiler dikkat toplamak için zaman harcamaktan çekinmemelidirler. Konuya göre 50 dakikalık bir sunumun 5 ila 10 dakikası dikkat toplama etkinliklerine ayrılabilir.
Yetişkinlerin eğitime katıldıkları ortamlarda kendilerini güvende ve rahat hissetmeleri öğrenmeye başlayabilmeleri açısından oldukça önemlidir. Bu amaçla katılımcıların gevşemelerini sağlayacak buz kırma etkinlikleri yapmak etkili olabilir. Bu etkinliklerde katılımcılar konu ile doğrudan ilgili olan ya da olmayan bir konuda rahat bir tarzda sohbet etme imkânı bulurlar. Böylece grup etkileşimi sağlanarak katılımcıların ortama ısınması sağlanır.
Yetişkinlerin zihinlerinde günlük hayatları ile ilgili birçok konu ve sorun önemli bir yer tutar. Bu sebeple eğitimin hemen öncesinde ilgilendikleri şeylerden sıyrılarak eğitim içeriğine odaklanabilmeleri için belirli bir geçiş sürecinin yaşanması gerekir. Konuyla ilgili sorular sorma, şaşırtıcı durum ya da olgular sunma, ilgi çekici bir anekdot anlatma, mizahi bir olay aktarma, esprili bir dil kullanma vb. yollarla katılımcıların konu üzerinde düşünmeye başlamalarına ve
Buz Kırma Etkinliği
Örnek bir buz kırma etkinliği olarak inceleyin:
Neler İsterdim?
Katılımcılara şu an kaç yaşında, nerede kiminle olmak istedikleri sorulur.
Gönüllü olarak söz alan katılımcıların cevapları dinlenir. Ardından neden bu şekilde istedikleri sorulur. dikkatlerini toplanmalarına katkıda bulunulabilir. Örneğin katılımcılardan konuyla ilgili olduğunu düşündükleri üç kelimeyi ifade etmeleri istenir. Bu kelimelerin konu açısından ne derece önemli olduğu tartışılır.