Dünya kanser günü nedir? Dünya kanser günü ne zaman?

2 mins read

Dünya genelinde 4 Şubat günü, Kanser ile ilgili farkındalık oluşturulması amacıyla, Dünya Kanser Günü olarak kabul edilmektedir. Bilindiği gibi kanser beraberinde pek çok sağlık sorunu getiren, maddi ve manevi anlamda yorucu ve yıpratıcı bir hastalıktır.

Maalesef dünya üzerinde her yıl kanser hastalığına bağlı olarak 8.8 milyon ölüm gerçekleşmektedir. Uzmanlar önümüzdeki yıllarda bu sayının 14 milyona yükselmesini beklemekteler.

Dünya üzerinde kanser hastalığının bu kadar yaygın olmasının ve hızla can almasının pek çok sebebi var. Bu sebeplerin başında gelen şey ise şüphesiz yaşam tarzımız. Hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme çağımızın en önemli sorunu. Bugün yediden yetmişe herkes sağlıksız besleniyor, daha az hareket ediyor ve çok fazla kanserojen maddeye maruz kalıyor. Ne yazık ki bunun önüne geçemiyoruz. Dolayısıyla bu sağlıksız ortam başta kanser olmak üzere pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde bir yıl içerisinde yaklaşık 96.200 erkek ve 67.200 kadın kanser teşhisi almış. Elde edilen verilere göre erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri. Kadınlarda ise meme kanseri en sık görülen kanser.

Kanser önlenebilir mi?

Evet, kanser önlenebilir bir hastalık.

Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin 1/3’den fazlasının gelişimi engellenebilir.

Kanserin önlenmesi için; alkolden ve tütün mamullerinden uzak durmak, sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek, ideal vücut ağırlığını korumak ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak oldukça önemli ve etkilidir.

Bütün kanserler erken belirti vermemektedir. Yine de şüpheli belirtiler olduğu takdirde doktora başvurulması erken teşhis olasılığını arttırmakta, bu da tedavi sürecini ve sonrasını olumlu etkilemektedir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır.

Bireyler kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmeli ve erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Kadınların özellikle 40 yaşından itibaren düzenli meme kanseri taramalarını ihmal etmemesi gerekmektedir.

Ülkemizde KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde kanser taramaları yapılmaktadır.

Rate this post
Haber Oku
Astroloji