Dwight Eisenhower kimdir? Dwight Eisenhower hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Eisenhower, İkinci Dünya Savaşı’nda ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin 34. cumhurbaşkanlığında Avrupa’nın en yüksek Müttefik komutanıydı.

‘Ike’ lakaplı Dwight David Eisenhower, 14 Ekim 1890’da Teksas, Denison’da doğdu ve Kansas’ta büyüdü.

Eisenhower, 1915’te West Point’teki ABD Askeri Akademisi’nden mezun oldu. 1920’lerde ve 1930’larda orduya hizmet etti ve 1930’ların sonunda Filipinler’e bir görev de verdi.

ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’na girmesinden kısa bir süre sonra, Eisenhower Washington’da çalışmaya gitti ve burada Genelkurmay Başkanı General George C Marshall’ı etkiledi. Haziran 1942’de Avrupa tiyatrosunda komutan olarak atandı. Bu daha sonra Akdeniz ve Kuzey Afrika’yı kapsayacak şekilde genişletildi. Şubat 1944’te Batı Avrupa’daki Müttefik seferi kuvvetlerinin baş komutanı seçildi. Haziran 1944’te Normandiya sahilindeki başarılı Müttefik saldırısını ve Müttefiklerin batı Avrupa’nın kurtuluşunu denetledi. 7 Mayıs 1945’te Almanya’nın teslim olmasını kabul etti ve ardından Almanya’daki ABD işgal bölgesine komuta etti.

Kasım 1945’te Eisenhower, ordu genelkurmay başkanı olarak ABD’ye döndü. 1948’de Columbia Üniversitesi’nin başkanlığına getirildi, ancak Aralık 1950’de Avrupa’daki NATO kuvvetlerinin en yüksek komutanı olmak için ayrıldı.

1952’de Eisenhower’ın savaş sırasında kazandığı popülerlik Cumhuriyetçi cumhurbaşkanlığı adaylığını ve ardından cumhurbaşkanlığının kendisini kazanmasına yardımcı oldu. Göreve başlama zamanı Soğuk Savaş tarafından yönetildi. Temmuz 1953’te Kore’deki savaşı sona erdirmek için bir ateşkes ilan etti. Ayrıca ABD’nin Güney Vietnam için korunmasını garanti etti. 1956’da Eisenhower, Süveyş krizinde onları desteklemeyi reddederek İngiltere ve Fransa’yı şaşırttı.

Evde, Eisenhower sosyal güvenlik hizmetini genişletti ve tarihin en büyük inşaat projesi olan eyaletler arası otoyol sistemini başlattı. Komünist karşıtı ‘cadı avı’ için Senatör Joseph McCarthy’yi alenen kınamadığı için eleştirildi. Ancak, McCarthy’nin etkisini aşındırmak için perde arkasında çalıştı. Önemli sivil haklar mevzuatını imzaladı, ancak ırksal sorunlarla yüzleşmekten hoşlanmadığı anlaşıldı.

Eisenhower Kasım 1956’da yeniden seçildi. Görevdeki son yıllarında ABD-Sovyet ilişkilerini geliştirmeyi ve nükleer test yasağı anlaşmasını müzakere etmeyi umuyordu. Ancak Mayıs 1960’ta Sovyetler, bölgeleri üzerinde bir Amerikan U2 casus uçağı düşürdü ve bu da Eisenhower ofisten ayrılmadan önce daha iyi ilişkiler umuduyla sona erdi. Ocak 1961’de ikinci döneminin sonunda emekli oldu. 28 Mart 1969’da Washington DC’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe