Eleanor kimdir? Eleanor hayatı ve biyografisi!

1 min read

Eleanor, Orta Çağ’ın en güçlü kadınlarından biriydi. Aquitaine Düşesi, kendi başına, Fransa’nın kraliçesi ve daha sonra İngiltere kraliçesi olmaya devam edecekti.

Eleanor, Akitanya’nın onuncu Dükü olan William’ın büyük kızıdır. Doğumunun kesin tarihi bilinmiyor, ancak Avrupa’nın en kültürlü mahkemelerinden birinde yetiştirildi ve mükemmel bir eğitim verdi. Daha sonra şairlerin ve yazarların önemli bir hamisi oldu.

Eleanor’un tek erkek kardeşi ve babasının 1137’de ölümü onu büyük bir mirasla bıraktı. Sadece 15 yaşındayken aniden Avrupa’nın en uygun mirasçısı haline gelmişti. Aynı yıl, kısa bir süre sonra Louis VII olarak kral olan Fransa’nın VI.Louis’in varisi Louis ile evlendi. Çiftin iki kızı vardı.

1147’de Eleanor, İkinci Haçlı Seferi’nde kocasına Konstantinopolis ve Kudüs’e seyahat etti. Haçlı Seferi başarısız oldu ve Eleanor ile kocası arasındaki ilişkiler daha da kötüleşti. Eleanor’un bir oğul üretememesi bu gerilime önemli ölçüde katkıda bulundu ve 1152’de boşandı.

İki ay sonra Eleanor, 1154’te İngiltere kralı olan Anjou Henry ile evlendi. Çiftin beş oğlu ve üç kızı vardı. Eleanor, yaklaşık yirmi yıl boyunca, İngiltere ve Fransa’daki bölgeleri arasında ileri geri seyahat ederek Henry imparatorluğunun yönetilmesinde aktif bir rol oynadı.

1173’te Eleanor’un oğullarından ikisi onu babalarına karşı bir komploya dahil etti ve sonuç olarak Henry onu hapsetti. Henry’nin 1189’daki ölümünden sonra, en büyük oğlu Richard I, annesinin serbest bırakılmasını emretti. Yaşına rağmen (şimdi 12. yüzyılda yaşlı kabul edilen altmışlı yaşlarının ortalarında) Eleanor hükümete çok yakından dahil oldu. 1190’da Richard Üçüncü Haçlı Seferi’ne katılmaya gittiğinde İngiltere’de naip olarak davrandı. Eve giderken Almanya’da esir düştükten sonra serbest bırakılması için müzakerelerde bile rol oynadı.

1199’da Richard öldü ve yerine Eleanor ve Henry’nin en küçük oğlu John geldi. Eleanor’un İngiliz işlerindeki rolü, son yıllarını geçirdiği Aquitaine’le yakından ilgilenmeye devam etmesine rağmen artık sona ermiştir. 31 Mart 1204’te öldü ve II. Henry’nin yanındaki Fontevrault’daki manastır kilisesine gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe