Elizabeth Gaskell kimdir? Elizabeth Gaskell hayatı ve biyografisi!

1 min read

Gaskell, arkadaşı Charlotte Brontë’nin biyografisi için de dikkate değer bir Viktorya dönemi romancısıydı.

Elizabeth Stevenson, 29 Eylül 1810’da Unitarian bakanın kızı olarak Londra’da doğdu. Annesinin erken ölümünden sonra Cheshire’daki Knutsford’da yaşayan bir teyze tarafından büyütüldü. 1832’de aynı zamanda bir Unitarian bakanı olan William Gaskell ile evlendi ve sanayi şehri Manchester’a yerleştiler.

Annelik ve bir bakanın karısının yükümlülükleri onu meşgul etti. Ancak, tek oğlunun ölümü, ona 1848’de anonim olarak yayınlanan ilk romanı ‘Mary Barton’ yazması için ilham verdi. Charles Dickens ve Thomas Carlyle’nin övgüsünü kazanan hemen başarılı oldu.

Dickens onu bir sonraki büyük eseri ‘Cranford’un 1853’te çıktığı’ Evsel Kelimeler ‘dergisine katkıda bulunmaya davet etti. Ertesi yıl’ Kuzey ve Güney ‘yayınlandı. Gaskell’in çalışması, romancı Charlotte Brontë dahil olmak üzere birçok arkadaşını getirdi. Charlotte 1855’te öldüğünde babası Patrick Brontë, Gaskell’den biyografisini yazmasını istedi. ‘Charlotte Brontë’nin Hayatı’ (1857) hayranlık uyandırdı ve büyük bir anlatım becerisine sahip büyük miktarda ilk elden materyali kapladı.

Gaskell 12 Kasım 1865’te öldü ve en uzun çalışması ‘Eşleri ve Kızları’ eksik kaldı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe