Erasmus Hollandalı bir yazar, bilgin ve hümanistti.
Bir rahibin gayri meşru oğlu Erasmus (Gerrit Gerritszoon) muhtemelen 1466’da Rotterdam’da doğdu. 1492’de göreve başladı ve Paris’te okudu. 1499’dan itibaren, şehirden şehir derslerine, derslere ve tüm Avrupa’daki düşünürlerle yazışmalara geçen bağımsız bir alimin hayatını benimsedi.
1500’lü yıllarda teolojik ve laik konularda yazmaya başladı. Tüm çalışmaları onun büyük öğrenme ve entelektüel parlaklığını, aynı zamanda insanlığını ve zekasını sergiliyor. İlk eserlerinin çoğu kilisede yolsuzluk ve batıl inançlara saldırdı ve İngiliz arkadaşı Thomas More’a adanmış ünlü hiciv ‘Folie’nin Övgüsü’ (1509), daha basit bir Hıristiyanlığa dönüşü savundu. Birçok klasik ve erken Hıristiyan eserini tercüme etti ve düzenledi ve ayrıca Yeni Ahit’in Yunanca metninin yeni mevcut kaynaklara dayanan ve son derece etkili olan eleştirel bir baskısını yayınladı. Hıristiyan geleneğinin kaynaklarına dönme hümanist arzusunu sembolize etti.
Dört İngiltere gezisinde Erasmus, John Colet ve Thomas More gibi önde gelen entelektüel figürlerle arkadaş oldu ve Cambridge Üniversitesi’nde ders verdi. Fransa, Almanya, İtalya ve İsviçre’de de ziyaret etti ve yaşadı.
Protestan Reformunun başlaması Erasmus’u yeni bir yöne çekti. Katolik olarak kalmasına rağmen, Protestanların bazı reform içgüdülerine sempati duyuyordu. Bir Lutheran olduğu suçlamalarına karşı çıkmak için, Luther’e parlak bir saldırı içeren ‘İrade Özgürlüğü Üzerine’ teolojik pozisyonunun tam bir bildirisini yazdı.
Erasmus 12 Temmuz 1536’da İsviçre’de Basel’de öldü.