Felicien Kabuga kimdir? Ruanda soykırımı suçlusu Felicien Kabuga hayatı!

2 mins read

Félicien Kabuga (d. 1935), Ruanda soykırımına para yatırmak ve katılmakla suçlanan bir Ruandalı iş adamı.

Kabuga, Kibungo’da, bugün Ruanda’daki Mabuye vilayeti olan Gitarama komününde doğdu. Kabuga, diğer ticari girişimlerin yanı sıra Ruanda’nın kuzeyindeki çay çiftliklerine sahip olarak servetini topladı. Bir milyoner,  Juvénal Habyarimana’nın MRND partisi ve Ruanda soykırımına güçlü bir şekilde katkıda bulunan kuzey Ruanda’dan gayrı resmi bir Hutu aşırılık yanlısı grup olan Akazu ile yakından bağlantılıydı.

Kabuga’nın ayrıca RTLM’nin yanı sıra Kangura dergisinin kuruluşuna ve hesabına yoğun bir şekilde dahil olduğu iddia ediliyor.  1993 yılında, MRND tarafından düzenlenen bir RTLM bağış toplama toplantısında Felicien Kabuga’nın RTLM’nin amacını Hutu Gücünün savunması olarak kamuya açıkladığı iddia ediliyor.  ICTR’nin “medya denemesi” sırasında, eski RTLM sunucusu Georges Ruggiu, Kabuga’yı “RTLM’ye başkanlık etmek” ve “RTLM’yi temsil etmek” gibi görevlerle birlikte istasyonun “Genel Müdürü” olarak adlandırdı.

Ocak 1993’ten Mart 1994’e kadar, ülkedeki her üç yetişkin Hutus için istatistiksel olarak bir adet olmak üzere toplam 500.000 payanda Ruanda’ya ithal edildi. Kabuga bu palaların ana ithalatçılarından biri olarak seçilmiştir.

Kabuga, Josephine Mukazitoni ile evli. Kızlarından ikisi Habyarimana’nın oğullarından ikisiyle evli.

ICTR tarafından ifade
29 Ağustos 1998’de Birleşmiş Milletler Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı Carla Del Ponte Kabuga’yı suçladı. 1 Ekim 2004 tarihli iddianamede, savcı Hassan Jallow Kabuga’ya:

Soykırım yapmak için komplo kurmak
Soykırım veya alternatif olarak
Soykırımda karmaşıklık
Soykırıma doğrudan ve kamu teşviki
İnsanlığa karşı suç olarak imha.
Kaçak olarak yaşam

Haziran 1994’te Ruanda RPF tarafından fethedilirken Kabuga ülkeden kaçtı. İlk olarak İsviçre’ye girmeye çalıştı, ancak gitmesi emredildi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Kinşasa’ya gitti ve daha sonra Kenya’nın Nairobi şehrinde ikamet ettiğine inanılıyordu.

Eylül 1995’te, herhangi bir iddianame öncesinde ve soykırımın şüpheli planlamacısı olarak adlandırılmadan önce Kabuga, Nairobi’nin Lenana Yolu boyunca yer alan Kilimani bölgesinde faaliyet gösteren Nairobi’de ‘Nshikabem Ajansı’ adında bir işletme kaydetti ve işletti.

28 Ağustos 2006 tarihinde Kenya ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, ABD Senatörü Barack Obama Kenya’yı “[Kabuga] ‘nın güvenli sığınak almasına izin vermek” ile suçladı. Kenya hükümeti bu iddiaları reddetti ve Obama’nın Kabuga hakkındaki iddialarını şöyle açıkladı: “bu ülke halkına hakaret.”

Haziran 2008’de Norveçli bir blog yazarının kendisini African Press International (API) olarak nitelendirdiği raporlarına göre, Kabuga Oslo’da saklanıyordu ve kendini teslim etmek istiyor olabilir. Yetkililer bu iddiayı bir aldatmaca olarak reddetti.

Kenya’daki KTN haber ağı 14 Haziran 2008’de Kabuga’nın bir gün önce Kenya Polisi tarafından tutuklandığını ve Nairobi’deki Gigiri Karakolunda tutulduğunu bildirdi. Daha sonra, şüphelinin daha önce düşündüğü ve serbest bırakıldığı gibi Kabuga değil, yerel bir üniversite öğretim üyesi olduğu bulundu. Daha önce Kabuga’nın Kenya’da ikamet ettiğinden şüphelenmişti  ve ticari faaliyette bulunduğuna ve Kenya hükümetinden ya da ülke içindeki bazı etkili kişilerden korunduğuna inanılıyordu. 84 yaşındaki Kabuga, 26 yıl sonra kaçak olarak 16 Mayıs 2020’de Fransa’nın Paris kentinde yakalandı. Fransız yetkililer, Rwand halkına karşı işlenen insanlığa karşı suçlar için yargılanma arzusunu dile getirdiler. IRMCT Savcılığı ile ortak soruşturma sonucunda Fransız polisi tarafından tutuklandı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe