Ferdinand Macellan kimdir? Ferdinand Macellan hayatı ve biyografisi!

1 min read

Portekiz doğumlu bu gezgin, çağının büyük kaşiflerinden biriydi – Pasifik Okyanusu’nu geçen ilk Avrupalı, aynı zamanda dünyanın ilk dolaşımında da önemli bir rol oynadı.

Ferdinand Magellan, 1480’de asil bir Portekizli ailede doğdu. Ailesi hala çocukken öldü ve Lizbon’da mahkeme sayfası oldu. 1505’te, Portekizli viceroy’un Hintlilere yaptığı filoya katıldı ve sonraki yılları Hindistan ve Afrika’da bir dizi Portekiz seferine katıldı. 1511’de Malacca’yı (Malay Yarımadası’nda) fetheden filoyla birlikteydi ve böylece bölgedeki en önemli ticaret yollarının kontrolünü ele geçirdi. Ayrıca, bugünkü Endonezya adalarını Moluccas (Baharat Adaları olarak da bilinir) kadar doğuda keşfetti.

1512’de Magellan Lizbon’a döndü ve ertesi yıl Fas’a yaptığı bir seferde onu kalıcı bir gevşeklikle terk eden yaralandı. Portekiz kralı ile anlaşmazlığın ardından, 1517’de Macellan, İspanya kralının batıya doğru yelken açarak Moluccas’a ulaşma seferi için destek vermeye çalışmak için İspanya’ya gitti. İspanyollar Moluccas’ın değerli baharat ticaretinde bir pay istiyorlardı, ancak Portekizliler güney Afrika’daki doğu yolunu kontrol ettiler. Magellan başarılı oldu ve 1519 Eylül’de beş gemiden oluşan bir filoyla yola çıktı. Mutsuz bir mürettebat, sert hava, iskorbüt, umutsuz hükümler ve bilinmeyen sulara rağmen, Magellan Atlantik’i geçmeyi ve daha sonra onun adını alan Güney Amerika’nın güneyindeki boğazlarda gezinmeyi başardı.

Şimdi sadece üç gemi ile Magellan, hızla azalan malzemelerle Pasifik’e gitti ve bu da mürettebatın çoğunun açlık ve iskorbütten ölmesine neden oldu. Yaklaşık 14 hafta sonra Batı Pasifik’te bir ada, muhtemelen Guam’a ulaştılar. Daha sonra Filipinler’e doğru yola çıktılar. 27 Nisan 1521’de Magellan, iki rakip yerel şef arasında bir savaşa girdikten sonra orada öldürüldü.

Filodan bir gemi nihayet 1522 Eylül ayında İspanya’ya ulaştı ve dünyanın ilk dünya çapında seyrini tamamladı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe