Francis Bacon kimdir? Francis Bacon hayatı ve biyografisi!

1 min read

Bacon bir İngiliz filozof ve devlet adamıydı ve modern bilimsel düşüncenin öncüsüdür.

Francis Bacon, 22 Ocak 1561’de Londra’da doğdu. Elizabeth I.’nin mührünün koruyucusu Sir Nicholas Bacon’un oğluydu. Bacon, Cambridge Üniversitesi’nde ve Gray’in Hanında okudu ve 1584’te parlamentoya üye oldu. Ancak, Elizabeth ile popüler değildi ve sadece 1603 yılında James I’in katılımının Bacon’un kariyerinin gelişmeye başladığı. O yıl şövalye olarak, babası gibi, büyük mührün koruyucusu ile doruğa ulaşan görevlere atandı.

Ancak, Bacon’un gerçek çıkarları bilimde yatmaktadır. Dönemin biliminin çoğu eski Yunan filozofu Aristoteles’in çalışmalarına dayanıyordu. Dünyanın evrenin merkezindeki konumu gibi birçok Aristotelesci fikir devrilmiş olsa da, metodolojisi hala kullanılıyordu. Bu, bilimsel gerçeğe otoriter bir argümanla ulaşılabileceğine inanıyordu: yeterince zeki insanlar bir konuyu yeterince uzun tartışırlarsa, gerçek sonunda keşfedilecekti. Bacon, gerçeğin gerçek dünyadan kanıt gerektirdiğini savunarak buna meydan okudu. Fikirlerini, başlangıçta doğal bilgi edinmenin doğru yöntemini açıklayan ‘Novum Organum’ (1620) ‘da yayınladı.

Bacon’un siyasi tırmanışı da devam etti. 1618’de İngiltere’nin en güçlü mevkii olan Lord Şansölye olarak atandı ve 1621’de St Albans’ı ziyaret etti. Kısa bir süre sonra, kabul ettiği rüşvet almakla meclis tarafından suçlandı. Para cezasına çarptırıldı ve hapse atıldı ve ardından mahkemeden çıkarıldı. Kral daha sonra affetmesine rağmen, bu Bacon’un kamu yaşamının sonu oldu. Hertfordshire’daki Gorhambury’deki evine emekli oldu ve burada yazmaya devam etti. 9 Nisan 1626’da Londra’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe