Francis Drake kimdir? Francis Drake hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Drake bir Elizabethan denizci ve denizcisiydi ve dünyayı dolaşan ilk İngilizdi.

Francis Drake, 1540 yılında Tavistock, Devon’da doğdu ve erken yaşta denize gitti. 1567’de Drake, kuzeni John Hawkins’in liderliğindeki bir filonun bir parçası olarak ilk İngiliz kölelik seferlerinden birini yaptı ve Afrikalı köleleri ‘Yeni Dünya’da çalışmaya getirdi. Seferin iki gemisi hariç hepsi bir İspanyol filosu tarafından saldırıya uğradığında kaybedildi. İspanyollar Drake için ömür boyu bir düşman haline geldi ve onlar da onu bir korsan olarak gördüler.

1570 ve 1571’de Drake, Batı Hint Adaları’na iki karlı ticaret yolculuğu yaptı. 1572’de Karayipler’deki İspanyol limanlarına karşı yağmalanan bir seferde iki gemiye komuta etti. Pasifik Okyanusu’nu gördü ve Panama’nın Isthmus’taki Nombre de Dios limanını ele geçirdi. İspanyol hazinesinin bir kargo ve parlak bir özel kişi olarak ün ile İngiltere’ye döndü. 1577’de Drake, Elizabeth I tarafından Amerikan Pasifik kıyısındaki İspanyol sömürgelerine karşı bir keşfe çıkmak üzere gizlice görevlendirildi. Beş gemiyle denize açıldı, ancak Ekim 1578’de Pasifik Okyanusu’na ulaştığında, sadece bir tanesi kaldı, Drake’in Pelikan amiral gemisi Altın Hindu olarak yeniden adlandırıldı. Pasifik’e ulaşmak için Drake, Macellan Boğazı’ndan geçen ilk İngiliz oldu.

İspanyol limanlarını yağmalayarak Güney Amerika’nın batı kıyısına gitti. Atlantik’e doğru bir yol bulmayı umarak kuzeye devam etti ve Amerika’nın batı kıyısına herhangi bir Avrupalıdan daha fazla yelken açtı. Bir pasaj bulamayan, güneye döndü ve ardından Temmuz 1579’da, Pasifik’in batısında. Seyahatleri onu Moluccas, Celebes, Java’ya götürdü ve sonra Ümit Burnu’nu dolaştı. Eylül 1580’de zengin bir baharat ve İspanyol hazinesi kargo ile ve dünyayı dolaşan ilk İngiliz olma ayrıcalığıyla İngiltere’ye geri döndü. Yedi ay sonra, Elizabeth onu Altın Hind’da İspanya kralı için rahatsız etti.

1585 yılında Drake, Batı Hint Adaları’na ve Florida kıyılarına gitti ve burada İspanyol şehirlerini yağmaladı ve yağmaladı. Dönüş yolculuğunda, Yeni Dünya’daki ilk İngiliz kolonisi olan Carolinas sahilindeki Roanoke Adası’nın başarısız kolonistlerini aldı. 1587’de İspanya ile savaş yakındı ve Drake Cadiz limanına girdi ve İspanyolların İngilizlere karşı topladığı 30 gemiyi yok etti. 1588’de donanmada Armada’yı yenen bir yardımcı amiraldi. Drake’in John Hawkins ile yaptığı son keşif, Batı Hint Adaları’na yapıldı. İspanyollar bu sefer onun için hazırlandı ve girişim bir felaketti. Drake, 28 Ocak 1596’da Portobelo, Panama kıyılarında dizanteri nedeniyle öldü. Hawkins aynı zamanda öldü ve cesetleri denize gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe