Fransa'da neler oluyor? Fransa halkından tarihi isyan!
Fransa'da neler oluyor? Fransa halkından tarihi isyan!
//

Fransa’da neler oluyor? Fransa halkından tarihi isyan!

2 mins read

Macron’un Elton John’la dansı ve Fransa’da isyan, ırkçılık ve eşitsizlik ekseninde bir başkaldırı!

Fransa tarihi bir bakıma ayaklanmalar ve sokak olayları tarihidir. Fransa‘da böyle bir gelenek her zaman vardır. Fransa’da nasıl isyan edileceğine dair rehber kitaplar dahi vardır. Bastille Baskını ve Fransız Devrimi’nden günümüze kadar Fransa’da yüzlerce ayaklanma ve sokak olayları yaşandı.

Bu eylemlerin bir çoğu banliyölerde yaşayan fakir halkın, öğrencilerin ve çiftçilerin hak ve adalet arayışlarını temsil ediyor. Fransız isyanları ya rejimi ya da ekonomik, mali, sosyal politikasını hedef alır.

Son yıllarda Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iktidarında ise Fransa düzenli olarak isyanlarla boğuşuyor. 2008’de başlayan Sarı Yelekliler bunun ilkiydi ardından vergi reformu, emekli reformu ve çiftçilerin isyanı derken son olarak Cezayir asıllı 17 yaşındaki Nahel adlı bir gencin trafikte durdurulmasının ardından meydana gelen ölümcül silahlı saldırı, polis tarafından ırksal profillemeyle karşı karşıya kalan azınlıklara ve göçmenlere ev sahipliği yapan düşük gelirli bölgelerde polis ve gençler arasındaki gerilimi artırdı.

Banliyölerde yaşayan ırkçılığa, adaletsizliğe ve kötü yaşam koşullarına maaruz bırakılan fakir halkın kendi canları yanarken Elton John konserine giden Emmanuel Macron’a öfkesi dinmiyor. Fransa’da ezilenler ülkenin büyükşehirlerinde sokakları yangın yerine çevirdiler.

İçişleri Bakanlığı’nın önceki geceki olaylara ilişkin verileri tablonun giderek kötüleştiğini gösteriyor. Bakanlığa göre 1311 kişi tutuklandı, 2560 yangın çıkarıldı, 1350 araç ateşe verildi, 234 bina kundaklandı ya da zarar gördü. Özel birimlerin de destek verdiği 50 bin kolluk gücünün olaylar karşısında etkisiz kalması dikkat çekiyor.

Fransa’da hükümetin yıllardır süren ekonomik ve sosyal sorunları ihmal etmesinin ve belli kesimlerin sürekli ayrımcılığa maruz kalmasının yarattığı öfkenin çok yüksek olması her fırsatta toplumsal patlamaya neden oluyor. Sokaklardaki eylemlere katılanların bir bölümü gerçekten Nahel’in öldürülmesini protesto ediyor olsa da yağmalama ve olayları sosyal medyada kullanma amacıyla sokakta olanların sayısı da oldukça fazla.

Fakir mahallelerde yaşayan ve 17 yaşında olan bir çocuğun lüks arabaya binmesi ve polisin dur ihtarına uymaması da insanların görmezden geldiği bir diğer nokta. Lüks araba onda ne arıyor? Yaptığı yanlış veya gizli bir iş mi var neden dur ihtarına uymuyor? Dur ihtarına uymadığı için kimsenin ölmesi gerekmez fakat olaylara objektif yaklaşmak sağlıklı olacaktır.

Fakat bu olayı zengin ve fakir ayrımının ana etken noktası olarak lanse edilip, Fransa’daki eşitsizlik ve ırk ayrımcılığı fikri ile de birleşerek neredeyse bir iç savaşa dönüştü. Gerçekten hak ve adalet talebinde bulunanlar gibi sadece yağma ve soygundan beslenen güruhlar da sokaklarda yerini aldı. 50 binden fazla polis aktif görevde ve ordu imkanları da isyanı bastırmak için seferber edildi. Eğer olaylar kısa zamanda dinmezse OHAL tek çare. Bu hususlara ilave olarak isyancılara karşı polisini ve askerini savunan aşırı sağcıların da sokaklara çıkması kaosu çok farklı noktalara taşıyor.

5/5 - (4 votes)
Haber Oku
Astroloji