Gaius Plinius Caecilius Secundus kimdir? Gaius Plinius Caecilius Secundus hayatı ve biyografisi!

1 min read

Pliny the Younger, Roma tarihi için önemli bir kaynak olan mektuplarıyla ünlü bir Roma yetkilisi ve yazardı.

Genç Pliny olarak bilinen Gaius Plinius Caecilius Secundus, kuzey İtalya’daki Comum’dan bir toprak sahibinin oğluydu. Babasının ölümünden sonra Pliny, doğal tarih üzerine ünlü bir ansiklopedi yazarı amcası Pliny the Elder tarafından büyütüldü. MS 79’da, amcasını öldüren Vesuvius’un patlamasına tanık oldu. Bunu daha sonra arkadaşı tarihçi Tacitus’a bir mektupta anlattı.

Pliny, eğitiminin sonraki aşamaları için Roma’ya gitti ve daha sonra hukuk ve hükümet alanında başarılı bir kariyer yaptı. Senatoya MS 80’lerin sonlarında girdi ve MS 100’de konsolos olarak Panegyricus’u imparator Trajan onuruna verdi. Bu konuşmanın gözden geçirilmiş ve genişletilmiş versiyonu, Cicero tarafından olmayan ve hayatta kalan az sayıdaki Latin konuşmalarından biridir. MS 110 civarında, Pliny Roma eyaleti Bithynia-Pontusis (kuzeybatı Küçük Asya) valisi olarak atandı.

Pliny’nin arkadaşlarına ve meslektaşlarına yazdığı mektuplarının ilk dokuz kitabı, zamanların resmini vermek için yola çıkan resmi edebiyat kompozisyonlarıdır. Bunlar, senatoryal tartışmalar, seçimler ve yargılamalar gibi siyasi olayları ve sosyal ve yerel konuları kapsar ve ayrıca tavsiye, topografik açıklamalar ve hatta iş referanslarını içerir. Onuncu kitap imparator Trajan’a gelen ve çoğunlukla Pliny’nin valiliği sırasında yazılan mektuplardan oluşuyor. Yayınlanmak üzere bir gözle yazılmadılar ve muhtemelen Pliny’nin ölümünden sonra yayınlandı. Bu mektuplarda, eyaletinde ortaya çıkan konularda Trajan’dan kararlar istiyor. Bu mektuplar Roma eyalet yönetimi için önemli bir kaynaktır ve imparatorların ihtiyaç duyduğu evrak işlerine büyüleyici bir bakış sağlar.

Pliny’nin MS 112 civarında Bithynia-Pontusis’te öldüğü düşünülmektedir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe