Galen kimdir? Galen hayatı ve biyografisi!

1 min read

Galen, Roma İmparatorluğu’nun en ünlü doktoru olan ve teorileri 1.500 yıldır Avrupa tıbbına egemen olan bir doktor, yazar ve filozoftur.

Claudius Galen, Yunan ebeveynlerin Bergama’da (günümüz Türkiye’sinde) doğdu. Yunanistan’da, İskenderiye’de ve Küçük Asya’nın diğer bölgelerinde okudu ve Bergama’daki gladyatör okuluna başhekim olmak için eve döndü ve yaraları tedavi etme konusunda çok deneyim kazandı.

MS 160’lı yılların başında, Galen çalışmak için Roma’ya taşındı ve Bergama’ya kısa bir dönüş dışında, hayatının geri kalanını Roma başkentinde geçirdi. İmparator Marcus Aurelius’un doktoru oldu ve daha sonra Aurelius’un halefleri Commodus ve Septimius Severus’a aynı rolde hizmet edecekti.

Galen, tıbbi araştırmalarda deneysel yöntemin yaratıcısıydı ve hayatı boyunca vücudun nasıl çalıştığını anlama arayışında hayvanları parçaladı. Bazı anatomik ve fizyolojik gözlemleri doğruydu – örneğin, idrarın böbrekte oluştuğunu kanıtladı (ortak inanç olan mesanenin aksine). En önemli keşfi, dolaşımı bulamamasına rağmen arterlerin kan taşımasıydı.

Galen üretkenti, adına yüzlerce eser vardı. Şu ana kadar tüm önemli Yunan ve Roma tıbbi düşüncelerini derledi ve kendi keşiflerini ve teorilerini ekledi. Etkisi ölümünden sonra 15 yüzyıl boyunca tıpta üstün kaldı. Teorilerinin çoğu Rönesans’a kadar çürütülmedi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe