George Marshall kimdir? George Marshall hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Marshall, Amerika Birleşik Devletleri askeri lideri, İkinci Dünya Savaşı sırasında personel şefi ve daha sonra da Avrupa savaş sonrası yeniden yapılanmasını finanse eden politikaları Marshall Planı olarak bilinen devlet sekreteriydi.

George Catlett Marshall 31 Aralık 1880’de Uniontown, Pennsylvania’da doğdu. 1902’de Virginia Askeri Enstitüsü’nden mezun oldu ve ABD Ordusunda kariyerine başladı. Birinci Dünya Savaşı’nda, 1917’de Fransa’ya gönderilen Amerikan Sefer Kuvvetleri Komutanı General John J Pershing’in kadrosunda görev yaptı. ABD’ye dönüşünde Pershing’e yardımcı olmaya devam etti. Savaşlar arası yıllarda Çin’deki ABD Ordusu ile görev yaptı ve çeşitli ordu örgütlerinde ders verdi.

Almanya’nın Polonya’yı işgal ettiği gün, 1 Eylül 1939’da, Başkan Franklin D Roosevelt Marshall ordu genelkurmay başkanlığını atadı. Marshall bu görevi 1945 yılına kadar elinde tuttu. ABD silahlı kuvvetlerinin savaş öncesi gücü 200.000’in altındaki güçten savaş zamanı zirvesinde sekiz milyondan birine genişledi. Nihayetinde Marshall’ın görevi, ordunun hayati malzeme almasını ve stratejik bir yön vermesini sağlamaktı. Winston Churchill, Marshall’ı ‘zaferin organizatörü’ olarak adlandırdı.

Savaşın sona ermesinden sonra, Aralık 1945’te Başkan Harry Truman, orada milliyetçi ve Komünist güçler arasında bir iç savaşın gelişmesini önlemeye yönelik başarısız bir girişimde Marshall’ı Çin’e ABD’nin özel büyükelçisi olarak gönderdi. 1947’de Truman, Marshall’ı ABD dışişleri sekreteri olarak görevlendirdi. Marshall, ABD’yi savaştan tahrip olmuş Avrupa’nın ekonomik olarak canlandırılması için ABD yardımını sağlama politikasına resmen Avrupa Kurtarma Programı (ERP) adını verdi. Toplamda ERP, Avrupa’ya savaş sonrası toparlanmanın temelini atarak Avrupa’ya yaklaşık 13 milyar dolar yardım ödedi.

Marshall, 1949 yılında on iki kurucu üyesi bulunan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) kurulmasıyla sonuçlanan müzakerelerde ve planlamada da etkili oldu. Üyelerinden herhangi birine yapılan bir saldırının hepsine saldırı olarak kabul edildiği bu karşılıklı savunma ittifakı, Avrupa’nın güvenlik çıkarlarını tüm Soğuk Savaş döneminde ABD’nin çıkarlarına bağladı.

Marshall, görevinden 1949’un başında emekli oldu ve Amerikan Kızıl Haçı’nın başkanı oldu. Başkan Harry S Truman 1950’de savunma sekreterini atadığında devlet hizmetine geri çağrıldı, ancak sadece bir yıl görev yaptı. 1953’te Avrupa’nın ekonomik rehabilitasyonuna yaptığı katkılardan ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. 16 Ekim 1959’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe