Orwell, 20. yüzyılın ‘Hayvan Çiftliği’ ve ‘Ondokuz Seksen Dört’ ün en ünlü romanlarından ikisini yazan bir İngiliz gazeteci ve yazardı.
Orwell, 25 Haziran 1903’te İngiliz sömürge memurunun oğlu olan Hindistan’ın doğusundaki Eric Arthur Blair’de doğdu. İngiltere’de eğitim gördü ve Eton’dan ayrıldıktan sonra Burma’daki Hint İmparatorluk Polisine, ardından bir İngiliz kolonisine katıldı. 1927’de istifa etti ve yazar olmaya karar verdi. 1928’de bir yazar olarak başarı eksikliğinin onu bir dizi önemli işe zorladığı Paris’e taşındı. Deneyimlerini 1933’te yayınlanan ilk kitabı ‘Paris ve Londra’da Down and Out’ da anlattı. Yayınlanmasından kısa bir süre önce George Orwell adını aldı. Bunu 1934’te ilk romanı ‘Birmanya Günleri’ izledi.
1920’lerin sonunda bir anarşist, 1930’larda kendini sosyalist olarak görmeye başlamıştı. 1936’da, İngiltere’nin kuzeyindeki işsiz madenciler arasında bir yoksulluk hesabı yazması için görevlendirildi ve bu da ‘Wigan İskelesine Giden Yol’ (1937) ile sonuçlandı. 1936’nın sonlarında Orwell, Cumhuriyetçilere Franco’nun Milliyetçilerine karşı savaşmak için İspanya’ya gitti. Devrimci sosyalist muhalifleri baskılayan Sovyet destekli komünistlerden hayat korkusundan kaçmak zorunda kaldı. Deneyim onu hayat boyu süren bir Stalinist karşıtı yaptı.
1941-1943 yılları arasında Orwell BBC için propaganda yaptı. 1943’te haftalık solcu bir dergi olan Tribune’un edebi editörü oldu. Şimdiye kadar üretken bir gazeteciydi, makaleler, incelemeler ve kitaplar yazıyordu.
1945’te Orwell’in ‘Hayvan Çiftliği’ yayınlandı. Bir çiftlik avlusunda kurulan siyasi bir masal, ancak Stalin’in Rus Devrimi’ne ihanetine dayanarak, Orwell’in adını yaptı ve hayatında ilk kez finansal olarak rahat olmasını sağladı. Dört yıl sonra ‘Ondokuz Seksen Dört’ yayınlandı. Hayali bir totaliter geleceğin içinde yer alan kitap, başlığı ve ‘Big Brother sizi izliyor’, ‘gazete’ ve ‘doublethink’ gibi birçok ifadeyle popüler kullanıma girerek derin bir izlenim bıraktı. Şimdiye kadar Orwell’in sağlığı kötüleşiyordu ve 21 Ocak 1950’de tüberkülozdan öldü.