George Stephenson kimdir? George Stephenson hayatı ve biyografisi!

1 min read

Stephenson öncü bir demiryolu mühendisi ve en ünlü erken demiryolu lokomotifi olan ‘Rocket’in mucidiydi.

George Stephenson, 9 Haziran 1781’de Newcastle-upon-Tyne yakınlarında doğdu. Babası kömür madeninde bir mühendisdi. Stephenson kendisi madende çalıştı ve boş zamanlarında okumayı ve yazmayı öğrendi. Madenlerde kullanılan ilkel buhar motorlarını yönetmekle ün kazandı ve İngiltere’nin kuzeydoğusunda ve İskoçya’da bir dizi farklı kömür madeninde çalıştı.

1814 yılında Stephenson, Newcastle yakınlarındaki Killingworth Colliery’de kömür taşımak için ilk lokomotifi ‘Blucher’ı inşa etti. 1815’te, ‘Geordie’ lakaplı kömür madenlerinde kullanılmak üzere bir güvenlik lambası icat etti.

1821’de Stephenson, Stockton ve Darlington demiryolu inşaatı için mühendis olarak atandı. 1825 yılında açıldı ve ilk halk demiryoluydu. Ertesi yıl Stephenson, Liverpool’dan Manchester Demiryolu’na mühendis oldu. Ekim 1829’da demiryolunun sahipleri, uzun mesafelerde ağır yükleri çekmek için en iyi lokomotifi bulmak için Rainhill’de bir yarışma düzenledi. Binlerce kişi izlemeye geldi. Stephenson’un lokomotifi ‘Rocket’ kazanarak saatte 36 mil rekor hız elde etti.

Stockton’ın Darlington demiryoluna açılması ve ‘Roket’ başarısı, demiryolu hatlarının döşenmesini ve ülkenin dört bir yanındaki lokomotiflerin inşasını teşvik etti. Stephenson bu projelerin birçoğunda mühendis oldu ve ayrıca Belçika ve İspanya’da demiryollarının geliştirilmesi konusunda danışıldı.

Stephenson 12 Ağustos 1848’de Derbyshire’daki Chesterfield’da öldü. Tek oğlu Robert aynı zamanda bir demiryolu mühendisiydi ve birçok projesinde babasıyla birlikte çalıştı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe