Georgi Jukov kimdir? Georgi Jukov hayatı ve biyografisi!

1 min read

Zhukov, İkinci Dünya Savaşı’nın en beğenilen Sovyet askeri komutanıydı. Doğudaki Almanya ordusu üzerindeki zaferleri, genellikle Sovyet yaşamlarında büyük maliyetle, savaşın sonunu hızlandırmak için çok şey yaptı.

Georgi Konstantinovich Zhukov, 1 Aralık 1896’da Moskova’nın güneybatısındaki Kaluga bölgesinde Strelkovka’da bir köylü ailede dünyaya geldi. 1915’te Rus İmparatorluk Ordusu’na gönderildi. 1918’den 1920’e kadar Rus İç Savaşı’nda Kızıl Ordu için savaştı.

Zhukov askeri saflarda yükseldi ve zırhlı savaşta uzman oldu. 1938’de Moğolistan’da Japonlarla savaşmak için gönderildi ve Ağustos 1939’da Khalkin-Gol Savaşı’nda Japon ordusuna önemli bir yenilgi verdi.

Ocak 1941’de Joseph Stalin Zhukov’u ordu genelkurmay başkanlığına atadı. Stalin ile anlaşmazlıktan altı ay sonra görevden alındı, ancak ordu karargahında tutuldu. Haziran 1941’den itibaren Almanların Sovyetler Birliği’ne hızlı ilerlemesi sırasında ara oturumdaydı. Ekim 1941’de Zhukov, Moskova’nın savunmasını yönlendirmekle görevlendirildi ve Almanlara karşı bir saldırı düzenledi.

Ağustos 1942’de Stalin, Zhukov’u Kızıl Ordu Başkomutan yardımcısı atadı, bu da savaşın sonuna kadar korudu. Aleksandr Vasilevsky ile birlikte Alman Altıncı Ordusunun kuşatılmasını ve teslim olmasını denetlediği Stalingrad savunmasını üstlenmek için güney batı cephesine yollandı.

Zhukov ve Vasilevsky, Temmuz 1943’te tarihin en büyük tank savaşı olan Kursk Savaşı’nda Sovyet ordularını koordine ettiler. Sovyetler için Almanların Kursk’taki yenilgisi savaşın dönüm noktasıydı. Zhukov, 1945’te Almanya’ya son Sovyet saldırısını yönetti, Nisan ayında Berlin’i ele geçirdi ve dünyaca ünlü bir figür oldu. Daha sonra Almanya’daki Sovyet işgal güçlerine komuta etti.

Stalin şimdi Zhukov’u bir tehdit olarak gördü ve Moskova’dan çok uzak olmayan Odessa askeri bölgesine komuta etmesini engelledi. Stalin’in ölümünden sonra Zhukov lehine döndü, 1955’te savunma bakanı oldu. Daha sonra Ekim 1957’de görevden alınan Nikita Kruşçev ile düştü. Kruşçev’in 1964’teki düşüşü, Zhukov’un itibarının restorasyonuna izin verdi, ancak tekrar ofise atanmadı. . 18 Haziran 1974’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe