Green Card Başvurusu Sıkça Sorulan Sorular
Green Card Başvurusu Sıkça Sorulan Sorular

Green Card Başvurusu Sıkça Sorulan Sorular

7 mins read
  1. Bir ülkenin “yerlisi olmak” ve “başka bir ülkeye göre değerlendirilmek” ne demektir?
    Bir ülkenin yerlisi olmak genelde kişinin şu anda yaşadığı ya da vatandaşı olduğu ülkeye bakılmaksızın doğmuş olduğu ülke demektir. Ülke yerlisi olmak aynı zamanda ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası’nın 202(b) sayılı maddesine göre, kişinin doğmadığı bir ülkeye göre değerlendirilme hakkını da vermektedir.
    Bir ülke ya da coğrafi bölgeden gelen göçmenlere sayı sınırlaması olduğu için her kişi bir ülke kotasından yararlanmalıdır. Değerlendirdiğiniz ülke hangi ülkenin sayı kotasından yararlandığınızı gösterir. Uygunluk ülkeniz normal koşullarda doğduğunuz ülke olacaktır. Ancak, uygunluk ülkenizi eşinizin doğduğu ülke ya da doğduğunuz zaman orada yerleşik olarak ikamet etmedikleri ve orada doğmadıkları takdirde anne babanızın doğduğu ülke olarak seçebilirsiniz. Değerlendirildiğiniz ülke ancak bu üç şekilde belirlenebilir.

Başvuruda yanlış veya uygun olmadığınız bir ülkeye göre değerendirilmeyi talep etmek (örneğin geçerli bir bağ oluşturamadığınız bir ülkenin kotasından yararlanmayı talep etmeniz) başvurunuzun diskalifiye olmasına neden olabilir.

  1. Kuraya katılmaya uygun olan bir ülkede doğmadıysam yine de kuraya katılabilir miyim?
    Böyle bir durumda başvurmaya uygun olabileceğiniz iki yol vardır. İlk olarak eğer eşiniz katılmaya uygun bir ülkede doğmuşsa eşinizin doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilirsiniz. Vizeye uygunluğunuz eşinize bağlı olduğu için size ancak eşinizin de vizeye uygun bulunması durumunda bir vize verilebilir. Siz ve eşiniz Amerika Birleşik Devletleri’ne vizelerinizle aynı anda giriş yapmalısınız. Aynı şekilde çocuğunuz da bir ebeveyninin doğum ülkesine göre değerlendirilebilir.
    İkinci olarak, eğer kuraya katılmaya uygun olmayan ülkelerden birinde doğduysanız fakat anne veya babanız o ülkede doğmamışsa veya doğduğunuz sırada o ülkede yasal olarak yerleşik değillerdiyse, anne veya babanızın doğum yerine göre değerlendirilmeyi talep edebilirsiniz. Kişiler eğer bir ülkede sadece resmi görevle bir firma veya devleti temsilen bulunuyorlarsa, o ülkede eğitim görüyorlarsa veya geçici bir süre için ziyaret etmektelerse, doğmadıkları veya sonradan vatandaşlığını almadıkları bu ülkenin yerlisi sayılmazlar.

Başvuruda yanlış veya uygun olmadığınız bir ülkeye göre değerendirilmeyi talep etmek (örneğin geçerli bir bağ oluşturamadığınız bir ülkenin kotasından yararlanmayı talep etmeniz) başvurunuzun diskalifiye olmasına neden olacaktır.

  1. Eğitim veya iş tecrübesi şartları nelerdir?
    Yasa ve yönetmelikler, katılımcıların lise veya dengi bir eğitim görmüş olmasını veya son beş yıl içinde eğitim, deneyim veya uzmanlık gerektiren bir işte en az iki yıllık bir iş tecrübesine sahip olmalarını öngörmektedir. “Lise veya dengi” bir eğitim, ABD’de ilk, orta ve lise eğitiminin tamamlanmış olması veya başka bir ülkede ABD’deki lise eğitimine denk resmi tüm eğitimlerin tamamlanmış olması olarak tanımlanır. Sadece resmi eğitimler kabul edilir. Hizmet içi eğitimler veya denklik sertifikaları [G.E.D. (Genel Eğitim Gelişimi sertifikaları) gibi] kabul edilmez. Eğitim ve iş tecrübesiyle ilgili belgeler vize görüşmesi sırasında konsolosluk yetkilisine ibraz edilmelidir.

İstenilen eğitim ve iş tecrübesine sahip değilseniz başvurunuz vize görüşmeniz esnasında diskalifiye edilecektir ve size ya da aile bireylerinize vize verilmeyecektir.

  1. Çeşitlilik vize programına hangi meslek sahipleri katılabilir?
    İş tecrübelerinin yeterlik ve denkliğini belirlemek için Birleşik Devletler Çalışma Bakanlığı’nın ONLINE VERİ TABANI kullanılacaktır. ONLINE VERİ TABANI iş tecrübelerini beş iş alanına (job zone) bölmüştür. Çalışma Bakanlığı web sitesinde birçok meslekten bahsedilmiş olsa da sadece belli meslekler kura programına katılım için uygundur. Mesleğinize dayanarak kura programına katılmak istiyorsanız, son beş yıl içinde, veri tabanında Özel Mesleki Hazırlık seviyesi (Specific Vocational Preperation – SVP) 7.0 veya daha yüksek olan bir meslekte, en az 2 (iki) yıllık bir iş deneyimine sahip olmalısınız.

İstenilen eğitim ve iş tecrübesine sahip değilseniz başvurunuz vize görüşmeniz sırasında diskalifiye edilecektir ve size ya da aile bireylerinize vize verilmeyecektir.

  1. E-DV programına başvurabilmek için bir alt yaş sınırı var mıdır?
    Kuraya katılım için bir alt yaş sınırı yoktur ancak kuranın lise mezunu olma veya iş tecrübesi şartları 18 yaşının altındaki birçok kişinin otomatik olarak elenmesine sebep olacaktır.
  2. Eşim ve ben ayrı ayrı başvuru yapabilir miyiz?
    Evet; eğer eşlerin her ikisi de başvuru koşullarına uyuyorlarsa ayrı ayrı başvuru yapabilirler. Eşlerden biri kurayı kazandığı takdirde diğeri eş kategorisinden yaralanabilir.
  3. E-DV başvuruma hangi aile fertlerimi eklemeliyim?
    Eşiniz: Eğer yasal olarak evliyseniz eşinizi sizinle yaşamasa ya da ABD’ye göçmen olarak gitme niyeti olmasa bile başvurunuza eklemelisiniz. Eşinizi; başvuru sırasında ayrı olsanız dahi, eğer bu durum yasal olarak tanınmış bir ayrılık değilse (örneğin eşinizle aranızda mahkeme tarafından kabul edilmiş yazılı bir anlaşma veya bir mahkeme kararı ile tespit edilmis yasal bir ayrılık durumu yoksa), başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.

Yasal olarak ayrıldığınız eşlerinizi başvurunuza eklemenize gerek yoktur ancak eklemeniz de herhangi bir sorun yaratmaz. Eğer boşandıysanız ya da eşiniz hayatta değilse eşinizi eklemenize gerek yoktur.

Çocuklar: E-DV başvurunuz esnasında 21 yaşının altında, evli olmayan tüm çocuklarınızı başvurunuza eklemeniz gereklidir. Bu çocuklar, sizin kendi öz çocuklarınız, şimdi boşanmış olsanız bile önceki eşinizin çocukları, şimdiki eşinizin çocukları ve daha önceden ülkenizin yasalarına uygun olarak evlat edindiğiniz çocuklardır. Başvuru esnasında 21 yaşından küçük olan çocuklarınızı; sizinle ikamet etmiyorlarsa veya sizinle birlikte DV programı dahilinde göçmenlik vizesinden yararlanmak istemiyorlarsa dahi başvurunuza eklemeniz gereklidir.

Ebeveynleriniz ve kardeşleriniz DV programı altında sizin refakatçiniz olarak Çeşitlilik Vizesi almaya uygun değillerdir. Bu kişileri başvurunuza eklemeyiniz.

  1. Kendi başvurumu kendim mi yapmalıyım yoksa bir başkası benim adıma başvuru yapabilir mi?
    Kendi başvurunuzu kendinizin hazırlamanızı ve yapmanızı tavsiye ediyoruz ama sizin adınıza bir başkası da başvuru yapabilir. Başvurunun şahsın kendisi veya kendi adına bir başkası (avukat, arkadaş, akraba vb.) tarafından hazırlanmış olmasına bakılmaksızın her şahıs için sadece bir tane başvuru yapılmalıdır. Başvuruda verilen bilgilerin doğruluğu ve tam olması tamamen başvuru sahibi olarak sizin sorumluluğunuzdadır. Doğru ya da tam olmayan başvurular diskalifiye edilebilir.
  2. Başka bir göçmenlik kategorisinde başvurusu olanlar da kura programına katılabilirler mi?
    Evet.
  3. Kurayı kazandığımı nereden bileceğim?
    Konfirmasyon numaranızla E-DV GREEN CARD BAŞVURULARI web sitesi adresinde Başvuru Durumu Kontrol sayfasına 2 Mayıs ile 30 Eylül tarihleri arasında girmeniz gereklidir. Başvuru Durumu Kontrol sayfası Dışişleri Bakalığı’nın kazanıp kazanmadığınız ile ilgili bilgi vereceği tek yerdir.
    Kazanan kişilere başvuruların nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler ve göçmen vize görüşmesinin tarihi de yine sadece bu web sitesinden bildirilecektir. Program dahilindeki tüm vizelerin kullanılmasını sağlamak için 02 Mayıs 2017’den sonra Dışişleri Bakalığı Başvuru Durumu Kontrol sayfasından ilave kazananlar anons edebilir. Her türlü güncelleme için konfirmasyon numaranızı 30 Eylül 2018 tarihine kadar saklayınız.
    Çeşitlilik Göçmen Vize Kurasına başvuru yapabileceğiniz ve kazanıp kazanmadığınızı kontrol edebileceğiniz ABD Dışişleri Bakanlığı’nın tek resmi web sitesi GREEN CARD BAŞVURULARI adresidir.

ABD Dışişleri Bakanlığı seçildiğiniz taktirde sizinle irtibat KURMAYACAKTIR.

  1. Konfirmasyon numaramı kaybedersem ne olur?
    Başvuru Durumu Kontrol sayfasına girebilmek için konfirmasyon numaranız gerekmektedir. Konfirmasyon numaranızın bilgisine elektronik posta adresinizi ve bazı kişisel bilgilerinizi girerek tekrar ulaşabileceğiniz bir özellik artık Başvuru Durumu Kontrol sayfasında mevcuttur.

ABD Büyükelçilik ve Konsoloslukları’nın ya da Kentucky Konsolosluk Merkezi’nin kura sonucunuzu kontrol etmeleri veya size konfirmasyon numaranızı vermeleri mümkün değildir. ABD Dışişleri Bakanlığı vize işlemlerine devam edecek olan kazananların listesini yayınlamayacaktır.

  1. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan elektronik posta veya normal posta yoluyla bilgi alacak mıyım?
    ABD Dışişleri Bakanlığı size bilgilendirme mektubu göndermeyecektir. Amerikan Hükümeti hiçbir zaman kişilere kazandıklarına dair bir e-posta göndermemiştir ve gelecek için de e-posta ile bilgilendirme yapmayı planlamamaktadır.
  2. Eğer seçilirsem ne zamana kadar çeşitlilik vizesine başvuru yapabilirim?
    Green Card çekiliş talihlileri, Amerika Birleşik Devletlerinin mali yılı olan 1 Ekim – 30 Eylül tarihleri arasında vizeye başvurabilirler.
    Talihlilere sıra numaralarına göre bir vize hazır olduktan sonra en kısa zamanda başvuru işlemlerini tamamlamalarını tavsiye ederiz.
  3. Eğer DV programından bir vize almayı başarırsam ABD hükümeti bana ABD’ye seyahatimde uçak bileti, ev ve iş bulma konularında destek veya ABD’ne tamamen yerleşene kadar para yardımı sağlayacak mıdır?
    Hayır, DV vizesi alan başvuru sahiplerine uçak bileti, ev ve iş bulmada destek veya para yardımı sağlanmaz. DV vizesine yapacak olduğunuz başvurunuzda ilgili konsolosa ABD’ye gittiğinizde devlete yük olmayacağınıza dair kanıt(lar) sunmanız gerekecektir. Bu kanıt sizin kişisel mal varlığınız, ABD’de yaşayan bir akraba, yakın veya arkadaşınızdan Yeminli Geçim Beyannamesi (Form I-134) veya ABD’de bir işveren tarafından verilmiş bir iş teklifi yazısı şeklinde olabilir.
5/5 - (3 votes)
Haber Oku
Tidings Globe