Türkiye, 2010 yılından bu yana yıllık Green Card çekilişine katılıyor. Göçmen sayısının diğer ülkelere göre düşük olması ve ülkemizin Amerika‘dan uzak olması nedeniyle Türkiye, bu çekilişe katılmasına izin verilen ülkeler listesine dahil edildi, bu da vatandaşlarımız için ulaşım için çok para tasarrufu sağlıyor. Ayrıca Göç Politikası ve Yeşil Kart politikasına göre belirli ülkelere bazı yıllar tahsis edilmekte ve bazı ülkeler politikalarına göre çekilişe katılmaktan muaf tutulabilmektedir.
Green Card Çekilişi Nasıl Yapılıyor?
Green Card Çekilişi, hiçbir zaman yasal olarak kalıcı oturma iznine sahip olmayan veya Birleşik Devletler vatandaşı olmayan, başvuru sırasında 18 yaşında veya daha büyük olan ve daha önce piyangoya katılmamış kişilere açıktır. Kayıt sırasında beş yıldır yaşadıkları ülkede ikamet ediyor olmaları gerekir. Bu bir gereklilik olabilir; ancak, istisnalar vardır. Bu yarışmanın galipleri, tüm uygunluk şartlarını yerine getirmeleri halinde, konsolosluk işlemleri veya statü ayarlaması yoluyla geçici bir göçmen vizesine başvurmalarına izin verilir.
Çeşitlilik Vize Programı olarak da bilinen Yeşil Kart Çekilişi, göçmenler arasındaki çeşitliliği artırmanın bir yolu olarak 1990 yılında ABD hükümeti tarafından oluşturuldu. Program, Amerika Birleşik Devletleri’ne tarihsel olarak düşük göç oranlarına sahip ülkelerden rastgele seçilen bireylere yılda 50.000 daimi ikamet vizesi sağlar. Başvuru sahipleri doğrudan Green Card başvurusunda bulunamazlar; öncelikle her yıl 1 Ekim’de yapılan bu piyango sistemi ile seçilmeleri gerekmektedir.
Yeşil Kart Çekilişi, yılda 50.000 ABD daimi ikamet kartının dünyanın dört bir yanındaki insanlara ilk gelene ilk hizmet esasına göre tahsis edildiği iki yılda bir yapılan bir süreçtir. Amerika Birleşik Devletleri’nde Green Card Çekilişi’ne girmek için, başvuru sahiplerinin her yıl 12 Ekim’de Doğu Saati (ET) öğleden önce çevrimiçi kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Seçim sürecinin sonuçları, bir sonraki yılın Mayıs ayı sonlarında veya Haziran ayı başlarında elde edilebilir.