Harold Godwinson kimdir? Harold Godwinson hayatı ve biyografisi!

1 min read

Harold, İngiltere’nin son Anglo-Sakson kralıydı ve Hastings Savaşı’nda Normandiya Dükü William tarafından öldürüldü.

Harold, 1020’lerin başlarında, Wessex Earl’ü Godwine’nin oğlu olarak doğdu. 1053’te babasının unvanlarını başardı ve hükümdardan sonra İngiltere’de ikinci en güçlü adam oldu. Ayrıca İngiltere’deki kral Edward tarafından teşvik edilen ve Norman’ın dindarlığı için ‘İtirafçı’ olarak bilinen büyüyen Norman etkisine karşı çıkmaya odaklanmıştır.

1064 yılında Harold, Normandiya kıyılarında batık bir gemi. Normandiya Dükü William, kendisini çocuksuz Edward’ın halefi olarak kabul etti ve Harold’ı iddiasını desteklemek için yemin etmeye zorladığı düşünülüyor. Ertesi yıl, Northumbrians, Harold’ın kardeşi Northumbria Earl’ü Tostig’e karşı ayaklandı. Harold, Tostig’in yerini aldı ve onu acı bir düşmana dönüştürdü.

Edward, Ocak 1066’da öldü ve Harold, Edward’ın kendisini mirasçı olarak atadığını iddia ederek iktidara geldi. William şimdi Harold’ın 1064 yemini, İngiltere’yi istilasına Papalık desteğini sağlamak için kullandı.

Eylül ayında Tostig’in desteklediği Norveç Kralı Harald Hardrada İngiltere’yi işgal etti, ancak 25 Eylül’de York yakınlarındaki Stamford Köprüsü Savaşı’nda Harold tarafından yenildiler ve öldürüldüler. Üç gün sonra William İngiltere’ye indi. Harold ordusuyla güneye acele etti ve 14 Ekim’de Hastings yakınlarındaki savaşta William ile tanıştı. Bir gün süren bir savaş başladı ve Harold, kardeşleri Gyrth ve Leofwine ile birlikte yenildi ve öldürüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe