Harry S. Truman kimdir? Harry S. Truman hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Truman, Japonya’nın atom bombası ve Soğuk Savaş’ın yeni zorlukları da dahil olmak üzere İkinci Dünya Savaşı’nın sonunu denetleyen ABD’nin 33. başkanı oldu.

Harry Truman 8 Mayıs 1884’te Missouri Lamar’da doğdu. Okuldan ayrıldıktan sonra bir dizi büro görevinin yanı sıra çiftçilik yaptı. 1917’de ABD Ordusuna katıldı ve Birinci Dünya Savaşı’nda savaştı. 1919’da eve döndü ve Bess Wallace ile evlendi. Bir kızları vardı.

1923 yılında, çoğunlukla idari bir pozisyon olan Jackson County’de bir yargıç olarak atandı ve boş zamanlarında Kansas City Law School’da okudu. Missouri’deki Demokrat siyasetinde aktif hale geldi ve 1934’te senatoya seçildi ve 1940’ta yeniden seçildi. 1941’de ABD savunma programında atık ve sahtekarlığı araştıran Truman Komitesi’ne başkanlık etti. Yaklaşık 15 milyar dolar tasarruf sağladığı ve Truman’ı ulusal bir figür haline getirdiği tahmin ediliyor.

Franklin Roosevelt, Truman’ı 1944’te başkan yardımcısı olarak seçti. Nisan 1945’te İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle Roosevelt öldü ve Truman başkan oldu. Çok az hazırlıkla, savaşın son aylarında Japonya’ya karşı atom bombasının kullanılmasına izin verilmesi ve savaş sonrası dünyasının planlanması da dahil olmak üzere büyük sorumluluklarla karşılaştı. Göreve başladıktan iki ay sonra Birleşmiş Milletler Şartı’nın imzalanmasına tanık oldu.

Truman, kendi partisi içindeki muhalefet ve Cumhuriyetçi Parti’nin kongre kontrolünü yeniden kazanması nedeniyle, savaş sonrası iç hedeflerinin çoğuna ulaşamadı. Dış politikada Sovyetler Birliği’nin artan tehdidine yanıt verdi. Truman Doktrini’ni yayınladı ve ABD’nin komünizm tarafından tehdit edildiğine inandığı herhangi bir ülkeye desteği haklı çıkardı. Avrupa’yı yeniden inşa etmek için 13 milyar dolardan fazla harcayan Marshall Planını tanıttı. Sovyetler 1948 yazında Berlin’in batı kesimlerini abluka altına aldığında, Truman Sovyetler desteklenene kadar büyük bir hava ikmaline izin verdi. Komünizmin Avrupa’da yayılma korkusu, 1949’da Batı Avrupa ülkeleri, Kanada ve ABD arasında bir savunma ittifakı olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) kurulmasına yol açtı.

Truman, sivil toplum hakları eylemleri birçok güney Demokratını yabancılaştırdığı için 1948 başkanlık seçimini kaybetmeyi umuyordu. Yine de kazandı ve dış politikası ikinci döneminde yine hakim oldu. 1950 yazında ABD’nin Kore Savaşı’na askeri müdahalesine izin verdi.

Truman 1952’de siyasetten emekli oldu ve 26 Aralık 1972’de Kansas City’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe