Henry Faulds kimdir? Henry Faulds hayatı ve biyografisi!

1 min read

Faulds, İskoç bir doktor ve misyonerdi ve insanların parmak izleri aracılığıyla kimliklerinin belirlenmesinde öncüydü.

Henry Faulds 1 Haziran 1843’te Kuzey Ayrshire’da Beith’te doğdu. Glasgow’da memur olarak çalışmaya gitti ve daha sonra tıp okumaya karar verdi. Bir misyoner oldu ve 1873’te kurduğu Japonya’ya gönderildi ve daha sonra Tokyo’daki Tuskiji Hastanesi’nin cerrah amiri oldu. Japonca akıcı oldu, yerel üniversitede ders verdi ve aynı zamanda Tokyo Körler Enstitüsü’nü kurmaktan sorumlu oldu.

1870’lerin sonlarında Faulds, Japonya’daki arkeolojik kazılara karıştı ve eski çömlek parçalarında onları yapanların parmak izlerini fark etti. Modern parmak izlerini incelemeye başladı ve fikirleriyle Charles Darwin’e yazdı. Darwin onları bir ilişkiye yönlendirdi, Francis Galton. 1880’de Faulds, ‘Doğa’ dergisinde, suçluları yakalamak için kullanılabileceklerini gözlemleyerek ve bunun nasıl yapılabileceğini önererek bir makale yayınladı. Kısa bir süre sonra, Hindistan’da çalışan İngiliz bir memur olan Sir William Herschel, ‘Doğa’da bir mektup yayınladı ve burada parmak izlerini imza yöntemi olarak kullandığını açıkladı.

1886’da Faulds İngiltere’ye döndü ve parmak izi sistemini teklifi reddeden Scotland Yard’a sundu. Ancak iki yıl sonra Galton, Kraliyet Kurumuna Herschel’in Faulds’tan önce adli tıp kullanımını önerdiğini ve makalesinin bu ikisinden daha erken olduğu yönündeki yanlış izlenim altında bir makale yayınladı. Bu, Faulds ve Herschel arasında, 19chel’e kadar devam edecek ve Herschel, Faulds’in parmak izleri için adli bir kullanım öneren ilk kişi olduğunu kabul ettiğinde devam eden bir mektup savaşı başlattı.

Japonya’dan döndükten sonra Faulds Londra’da ve daha sonra Staffordshire’da polis cerrahı olarak çalıştı. Mart 1930’da, işi için aldığı tanınma eksikliğinden acı olarak öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe