Hirohito, 1926’dan 1989’da ölümüne kadar Japonya İmparatoru’ydu. Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndaki rolü tartışmalı olmaya devam ediyor.
Hirohito 29 Nisan 1901’de Veliaht Prens Yoshihito’nun en büyük oğlu Tokyo’da doğdu. Hirohito 11 yaşındayken babası imparator oldu.
1921’de Hirohito altı aylık bir Avrupa turuna çıktı ve Japon emperyal ailesinin yurtdışına seyahat eden ilk üyesi oldu. 1924’te imparatorluk prensesi Nagako ile evlendi ve yedi çocukları oldu. Hirohito, babası 1926’da öldüğünde imparator oldu.
İmparator birçok Japon tarafından ilahi olarak kabul edildi. Gerçekte sivil ve giderek artan askeri yetkililerin ulusal politikaya karar vermesiyle çok az gücü vardı. Talepsizce Mançurya’nın işgalini ve Çin’e karşı savaşı destekledi ve İngiltere ve ABD ile işbirliğini teşvik etmeye çalıştı. Ancak Aralık 1941’de Japonya ile ABD arasında savaşa yol açan Pearl Harbor’daki Japon saldırısını onaylamaktan başka seçeneği yoktu. Savaşa karar verme konusundaki hevessizliğine rağmen, Japon ordusundan memnun kaldı ve bunu deniz başarıları izledi. Sık sık moral yükseltmek için askeri üniforma giyiyordu.
1945 baharında Japonya’nın yenilgisi çok yakın görünüyordu. Japon hükümeti, savaşı sürdürmeyi tercih eden askeri liderler ile barış için müzakere etmek isteyen siviller arasında derin bir şekilde bölündü. Hirohito barışı destekliyor gibi görünüyor. Hiroşima ve Nagazaki’ye yapılan bombalı saldırıların ardından Hirohito, Japonya’nın teslim olması konusunda ısrar etti. 15 Ağustos 1945’te savaşın sona erdiğini açıklayan bir radyo yayını yaptı. Japonya halkı imparatorlarının sesini ilk kez duymuştu.
Bazı Müttefik liderler Hirohito’yu savaş suçlusu olarak denemek istedi. ABD’nin Japonya’daki işgal güçlerinden sorumlu General Douglas MacArthur, Hirohito’nun görevde kalması durumunda demokratik reformlar yapmanın daha kolay olacağını düşündü. Hirohito yine de ilahi statüsünü reddetti.
Savaş sonrası yıllarda Hirohito, yeniden yapılanmanın ilerlemesini görmek ve imparatorluk ailesi için popülerlik kazanmak için Japonya’yı dolaştı. Japonya’yı yurt dışında da temsil etti. Deniz biyolojisi ile çok ilgilendi ve bu alanda çok sayıda bilimsel eser yayınladı.
Hirohito, 7 Ocak 1989’da Tokyo’daki İmparatorluk Sarayı’nda kanserden öldü ve yerine oğlu Akihito geldi.