Horatio Herbert Kitchener kimdir? Horatio Herbert Kitchener hayatı ve biyografisi!

1 min read

Kitchener, Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında devlet sekreteri olarak, eşi görülmemiş bir ölçekte ordu örgütleyen bir İngiliz askeri lideri ve devlet adamıydı. Ayrıca şimdiye kadar üretilmiş en ünlü İngiliz ordusu asker toplama posteri üzerinde tasvir edildi.

Horatio Kitchener, 24 Haziran 1850’de Kerry, İrlanda’da doğdu. İsviçre’de ve Woolwich Kraliyet Askeri Akademisinde eğitim gördü. 1871’de Kraliyet Mühendisleri’ne katıldı. 1884-1885’te Hartum’daki General Charles Gordon’u rahatlatmak için başarısız operasyonda yer aldı ve 1886’da Doğu Sudan’ın genel valiliğine atandı. Altı yıl sonra Mısır ordusunun baş komutanı oldu. 1896’da Omdurman Muharebesi ile sonuçlanan El Mehdi’nin güçlerinden Sudan fethine ve 1898’de Hartum’un yeniden işgaline başladı. Kitchener daha sonra ulusal bir kahraman haline gelen Sudan valisi oldu.

1900’de Kitchener, Boer Savaşı’nda İngiliz komutanı Lord Roberts’a genelkurmay başkanı olarak atandı. Roberts İngiltere’ye döndüğünde Kitchener, Boer direnişiyle başa çıkmak için ayrıldı. Acımasız tedbirleri – sivillerin hapsedilmesi için kampların kullanılması da dahil (‘toplama kampı’ teriminin kökeni) çok eleştirildi.

1902’de İngiltere’ye döndükten sonra Viscount Kitchener (1914’te earl yapıldı) yarattı ve Hindistan’ın baş komutanlığına atandı. 1911’de 1914’e kadar orada ve Sudan’da hizmet veren Mısır’ın prokonsülü oldu. Savaş patlak verdiğinde, Kitchener isteksizce devlet sekreterinin savaş için atanmasını kabul etti. Hükümet ve ordudaki birçok kişinin aksine, yıllarca süren bir savaş öngördü ve buna göre planladı. Tamamen yeni ‘Kitchener orduları’ peş peşe için çok sayıda gönüllü yetiştirdi ve eğitti.

Ancak kabine meslektaşları Kitchener’ın kamu ibadetini paylaşmadı ve yavaş yavaş sorumluluklarından kurtuldu. Felaket Çanakkale Boğazı operasyonuna verdiği destek, 1915’teki ‘kabuk krizi’ ile birleşince itibarını daha da yıprattı. Haziran 1916’da Rusya’ya bir görevde gönderilen 5 Haziran’da, gemisi HMS Hampshire’ın Orkneys’ten bir Alman madeni tarafından batırıldığı sırada boğuldu.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe